Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare centerpartistisk

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson: Centerpartiet är ohotad etta på den lokala maktlistan

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Annie Lööf och hennes centerparti samlas till kommundagar i Umeå i helgen. C ingår efter valet i styret av över 200 kommuner och i 19 av 21 regioner. Inget annat parti är i närheten av ett sådant inflytande. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Annons

Efter höstens val blev det maktskifte i 128 av landets 290 kommuner, visar en sammanställning från Sveriges kommuner och landsting, SKL. 36 av dem – som Södertälje – gick från vänsterstyre till blocköverskridande styre. Och 33 bytte från ett blocköverskridande styre till ett borgerligt styre.

Då ska man veta att det är S och V som utgör vänster och M, C, KD och L som är borgerligt när SKL räknar. Det är enbart om dessa sex partier går över till ”andra sidan” som styret räknas som blocköverskridande. Miljöpartiet till exempel räknas inte in på det viset – är MP tillsammans med de förra är det ett vänsterstyre, är MP ihop med de senare är det ett borgerligt styre.

Annons

Annons

Denna mandatperiod kommer 45 procent av kommunerna styras med en borgerlig konstellation, mot 31 procent 2014–2018. Vänsterstyrena har minskat till 13 från 34 procent.

Och ser man till enskilda partier fanns Socialdemokraterna med i flest styren, två av tre, under förra mandatperioden – det har nu sjunkit till runt hälften.

Faktum är S bara är femma på listan numera, efter att varje enskilt borgerligt parti har klivit förbi. L är nummer fyra, KD, nummer tre, M nummer två. Men alla är de långt bakom den ohotade ettan: Centerpartiet.

Inbäddat innehåll

I över 200 kommuner, knappt 70 procent av kommunstyrena, bär C ansvar – och i nästan var femte kommun är en centerpartist kommunstyrelseordförande.

Partiet som i helgen samlar sina företrädare i Umeå för kommundagar har alltså vind i ryggen. Inte bara för att man förhandlat fram en liberal förändringsagenda med regeringen Löfven, utan för att man sitter på en mycket kraftfull möjlighet att driva centerpolitik i många kommuner.

Vill man få genomslag för sina idéer och förslag sker det bäst om man sitter med och styr – det spelar helt enkelt roll om man sitter vid taburetterna eller på läktaren.

Annons

Makt och inflytande går hand i hand med ansvarstagande. Vill man få genomslag för sina idéer och förslag sker det bäst om man sitter med och styr – det spelar helt enkelt roll om man sitter vid taburetterna eller på läktaren.

Annons

I dagens kommunpolitiska verklighet slåss allt fler partier – de åtta i riksdagen plus flera andra, varav många är rent lokala partier – om väljarnas gunst. Denna pluralism gör att det blir mer sällsynt att ett enda parti kommer kunna locka upp mot varannan väljare – rösterna sprids brett över fältet. Det gör att även mindre partier får stor chans till inflytande.

Inbäddat innehåll

Se på valet till våra landsting/regioner. I sju av 21 regioner sitter numera styren med så många som fem eller ännu fler partier på makten – däribland Stockholm. Antalet regioner som leds av endast ett eller två partier är noll.

I 19 av dessa 21 regionstyren ingår Centerpartiet – Västernorrland och Västerbotten utgör undantagen.

En förutsättning för partier som vill få något att säga till om är att ha en stor portion pragmatism. Lösningsinriktade partier som är redo att ta ansvar och som förstår vikten och vitsen med att kompromissa kommer att vara attraktiva.

Att vara beredd att förhandla och ta ansvar kommer inte naturligt för alla politiska partier – en del mår allra bäst i opposition där det är enklare att vara kategorisk. Men för de som gör det ligger det nya politiska pluralistiska landskapet öppet.

Just nu har Centerpartiet ett försprång i den terrängen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan