Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Egoism styr arvodesreglerna i Södertälje

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fyra partier bildar Södertäljes politiska majoritet. Ledare för respektive parti är Tage Gripenstam (C), Hanna Klingborg (MP), Boel Godner (S) och David Winerdal (KD).

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Att bestämma spelregler efter att matchen är spelad låter som galenskap inom idrotten, inom politiken är det tydligen normalt. Där är det vinnarna som har makten att bestämma vem som ska ha vad i arvode för sitt uppdrag.

Anmäl text- och faktafel

I det här fallet har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna bildat majoritet och förhandlat om stolar och arvoden åt sig själva.

Man kom snabbt fram till att stolarna och arvodena inte räckte till då man nu var fyra partier som skulle ha heltidstjänster, sekreterare och arvoderade ordförandeposter. Det löste man enkelt genom att utöka antalet stolar i kommunstyrelsen och flertalet nämnder.

Annons

I november kom den nya majoriteten med sitt förslag till vilka arvoderingar man skulle ha, man tog själva 110 procent av inkomstbasbeloppet, vilket ger 70 840 kronor per månad, medan kommunstyrelseordförande Boel Godner fick 125 procent – 80 500 kronor.

Annons

Tidigare fanns en regel om att gruppledare i opposition som satt med i kommunstyrelsen skulle ha en 50-procentig tjänst (35 420 kronor per månad) för att klara av att vara ett fungerande oppositionsparti.

Det tyckte ett par centrala ledamöter inte om, skulle Granberg nu få möjlighet att jobba med politik på allvar? Hur kan vi sätta käppar i hjulen för det? Därför beslutade man att hitta på en ”mandatspärr” i arvodesreglementet.

Aldrig tidigare har man satt olika lön för samma arbete, det är ett unikt tilltag.

Partiers storlek avgör hur stort mandatstöd man får, minsta partierna får minst och de stora får mest, det är i sin ordning. Men aldrig tidigare har man satt olika lön för samma arbete, det är ett unikt tilltag. Jag har exakt samma uppdrag och förväntas att göra exakt samma arbete som andra partiers gruppledare, men ska få 25 procent av en heltidstjänst i ersättning.

För inte så länge sedan stod Tage Gripenstam (C) i talarstolen (före valet) och yttrade att han hankade sig fram på en 50-procentig tjänst, men att det gick väl bra. Nu med sina 110 procent så ser han inga besvär med att jag ska arvoderas till 25 procent – dithän pekar moralkompassen.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Annons

Leif Åhlin (C) som sitter i arvodesnämnden sa i debatten angående detta: ”Granberg, du överskattar betydelsen av din egen person gällande det här beslutet”.

Vad menar han med det? Att man skapar en regel och tar ett beslut som bara gäller mig har inget med mig att göra?

Ett tag såg jag Boel Godner som den ”onda drottningen” som straffade mig och skulle sättas på plats. Då menar jag inte på plats i stadshuset, för där får jag ingen arbetsplats.

Av en ”tillfällighet” har inte 25-procentare arbetsplats i stadshuset. Vuxenmobbning? Nää ...

Men efter att ha sett att Boel Godners kollega Håkan Buller (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, också har fått sitt arvode sänkt, börjar jag förstå att det finns andra krafter som styr arvoderingen som villkor för sitt samarbete i den nya majoriteten.

Jag måste även ifrågasätta det beslutet. Först går man ut med att man ska bygga 20 000 nya bostäder i Södertälje. Sedan sänker man ersättningen för Håkan Buller som ska driva det arbetet framåt, ett beslut som leder till att han återupptar sin tjänst på Trafikverket på halvtid, och sitter där nu på dagarna i stället för att vara i stadshuset och jobba med byggnationen av just dessa 20 000 bostäder. Smart och realistiskt?

Helt klart är att realismen inte drabbat stadshuset tillräcklig hårt i detta val, det är något som jag planerar att ändra på i kommunvalet 2022.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Till toppen av sidan