Annons

Annons

Annons

Debatt
Lova inte för mycket om källskyddet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lagbok och klubba. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Journalisters tystnadsplikt är så stark att de som tipsar tidningar, radio och tv får ett mycket gediget skydd för sin identitet. I lördagens LT (12 januari) beskrivs hur LT-reporter Roger Stigell bevittnade spritsmuggling i Järna och sedan är kallad att vittna i domstol. Helt rätt i detta fall, eftersom han därmed inte röjde någon källa, någon tipsare. Han har vittnesplikt som medborgare.

Anmäl text- och faktafel

LT:s chefredaktör Daniel Nordström säger i samma artikel att ”vi går aldrig någonsin med på att röja en källa, den som kontaktar en journalist ska kunna känna sig trygg med att den omfattas av källskydd.”

Annons

Annons

Det är ett alltför starkt uttalande och inte helt korrekt. Skulle någon tipsa LT om till exempel ett mycket allvarligt planerat brott – en planerad sprängning av stadshuset, ett terroristdåd eller ett planerat mord – kan en journalist på en domstols begäran via ett föreläggande kallas dit och den bevisning i övrigt behöva lämnas ut som finns på redaktionen.

Om journalisten vägrar kan hen sättas i häkte i högst tre månader. I sådana ytterst sällsynta fall är det den enskilde medarbetaren som slutligen avgör hur hen vill göra.

Frågan om att lämna ut källskyddad information från en tidningsredaktion har prövats flera gånger. Jag minns särskilt i slutet av 1990-talet när Dagens Nyheter efter stor tvekan slutligen lämnade ut vissa dokument till Östersunds tingsrätt. En organisation – Fria fjälljakten upa – sprängde kraftledningar och hotade fortsätta med det.

Man kontaktade DN om detta via mejl och vanliga brev. Tidningen valde till sist att lämna ut dokumenten och var skyldig göra det, trots att avsändaren möjligen skulle kunna spåras. Två polismän hade dessförinnan, före domstolens beslut, på egen hand besökt DN:s redaktion för att få ut dokument. Det besöket JO-anmälde jag och polisen kritiserades.

Slutsats, Daniel Nordström: Betona gärna vårt mycket starka källskydd som tipsare men lova inte för mycket.

Annons

En sak är säker – med undantag för vad präster får veta vid bikt och själavårdande samtal finns bestämmelser som bryter igenom tystnadsplikten för alla i övrigt, även för massmediernas personal. Tur är det.

Staffan Olsson

Svar: Jag upprepar. Oavsett situation kommer vi aldrig att avslöja en källa.

Daniel Nordström

chefredaktör och ansvarig utgivare lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan