Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Angelägen kamp mot främlingsfientlighet och rasism

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

2017 års 5i12-pris gick till RFSL Södertälje, Johan Can tog emot priset.

Bild: Linus Chen Magnusson

Annons

I en tid med utbredd främlingsfientlighet och rasism fortsätter vi att samlas på Stora torget klockan 5 i 12 den 5 december. Det har vi gjort i Södertälje varje år sedan mer än ett par decennier tillbaka. Vi gör det för att stå upp för människovärdet och för att hylla några av dem som tagit initiativ till ett inkluderande samhälle. Vi gör det för att det fortfarande är angeläget.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Annons

5i12-rörelsen startade i Härnösand för 30 år sedan. År 1988 bestämde sig en grupp unga människor att låta torget vara en plats där goda krafter samlades och möttes för att protestera mot främlingsfientligheten. En av initiativtagarna, den sjuttonåriga Sara, mördades året efter av en ung flykting. Tragedin skakade om Härnösand, men man tog initiativ till nya manifestationer och i främsta ledet gick Stig Wallin, pappa till Sara.

Vi samlas år efter år för att gemensamt stå upp för att Södertälje ska vara en inkluderande kommun med nolltolerans mot rasism och diskriminering.

Vi som skriver under denna artikel har olika syn på politiska sakfrågor och driver olika politiska linjer. Men vi samlas år efter år för att gemensamt stå upp för att Södertälje ska vara en inkluderande kommun med nolltolerans mot rasism och diskriminering. Vi gör det i 5i12-rörelsens anda och tillsammans med kommunen, polisen, Telge och LT delar vi varje år ut en utmärkelse till någon som bidragit.

I år är det 30 år sedan rörelsens arbete startade och 25 år sedan den första nationella 5i12-manifestationen. Vi fortsätter samlas också i Södertälje. Möt oss idag på Stora Torget och visa ditt stöd för det initiativ som togs av unga människor i Härnösand. Gemensamt måste vi fortsätta att arbeta mot segregation och rasism, för ett öppet och välkomnande samhälle.

Annons

Annons

Boel Godner (S)

Marita Lärnestad (M)

David Winerdal (KD)

Staffan Norberg (V)

Tage Gripenstam (C)

Mats Siljebrand (L)

Hanna Klingborg (MP)

Annons

Annons

Till toppen av sidan