Annons

Annons

Annons

Annons

Hur behandlar Sverige sina svagaste?

Text: 

Regeringen har fått skarp kritik för hur den velat spara inom den personliga assistansen. I valrörelsen ville Stefan Löfven (S) få chansen att rätta till detta. Foto: Anders Wiklund/TT

Annons

Andning är faktiskt inte ett grundläggande mänskligt behov påstår Försäkringskassan på fullt allvar. Ja, precis.

Anmäl text- och faktafel

Och Försäkringskassan tillämpar lagar och regler utifrån detta.  Man baxnar. Om man inte andas är man detsamma som död.  Här har de slutat att tänka helt enkelt. Besparingskraven tar över helt och fast. Och i den världen blir också andning något obskyrt, något som inte räknas med. Obskyra tankeslingor som inte har plats i en välfärdsstat. Sjuk extremism helt enkelt.

I valrörelsens sista skälvande vecka vacklade Stefan Löfven (S) plötsligt till och sa att det är klart att andning är en mänsklig rättighet: ”Låt mig få chansen att rätta till det”. Men få trodde honom. Han var kanske inte ens medveten om vad hans sociala regeringspolitik stod för.  För under hans mandatperiod hade rätten till personlig assistans skadeskjutits grovt.

Annons

Annons

Och socialdemokratins ministrar målade ständigt upp en bild av hur kriminella brandskattade verksamheten runt om i landet. Inte minst i Södertälje har det verkligen förekommit grov brottslighet inom assistansen. Men denna brottslighet som Socialdemokraterna alltid släpade framför sig som ett skydd är ändå sekundär. Som att påstå att skatt inte ska betalas för att fusket är för stort.

Assistansen, denna gudabenådade reform, har släppt ut såväl yngre som äldre i dagsljuset – de fick en plats i livet och kom ut från de stängda institutionsdörrarna.

Brottsligheten används som argument för att skjuta assistansen till graven. Sansade forskare menar att under fem procent av assistansen är utsatt för brottslighet – att då avfärda de övriga 95 procenten är grovt vilseledande av Socialdemokraterna. Förstår inte varför S är så likgiltigt för de utsattas position i vårt samhälle.

Assistansen kommer möjligen gå i graven via Försäkringskassans ständigt pågående och eskalerande juridiska fulfinter. Kassan har effektivt kringskurit, steg efter steg, livsvillkoren för de sjuka barnen och vuxna. 

Det projekteras nu exempelvis för barnhem runt om i Sverige, där funktionsnedsatta barn ska bo. Skilda från sina föräldrar. Skilda från det samhälle där de skulle få plats. 

Annons

Assistansen, denna gudabenådade reform, har släppt ut såväl yngre som äldre i dagsljuset – de fick en plats i livet och kom ut från de stängda institutionsdörrarna.

Nu ska de tillbaks in i det som kommer bli de eftersattas boning. Alltmer instängda och alltmer osynliga. Det har varit en uppslitande kamp från alla dessa föräldrar mot Försäkringskassan. Det påbörjades under alliansens maktinnehav men har på senare tid eskalerat förbli all form av anständighet, solidaritet och moget uppförande.

Andning är inget grundläggande behov som sagt.

Anders Hammarlind

Annons

Annons

Till toppen av sidan