Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Numera röstar vi den andra söndagen i september – därför tidigarelades valdagen

Tidigare röstade vi alltid den tredje söndagen i september. I år sker valet redan den andra söndagen i september, precis som för fyra år sedan. Tidigareläggandet syftar till att ge bättre förutsättningar till den nya regeringen.

Tidigare röstade vi alltid den tredje söndagen i september. I år sker valet redan den andra söndagen i september, precis som för fyra år sedan, då bilden är tagen.

Bild: TT

Valet för fyra år sedan, den 14 september 2014, var det första val som hölls den andra söndagen i september. Tidigare hölls valet alltid den tredje söndagen i september. Förslaget att tidigarelägga valet med en vecka lades fram för snart nio år sedan.

Annons

Annons

Propositionen 2009/10:80 "En reformerad grundlag" lämnades av regeringen Reinfeldt till Riksdagen i december 2009. I propositionen skriver man bland annat följande:

"För att skapa utrymme för en reglering som ger en ny regering bättre förutsättningar att påverka innehållet i sitt första budgetförslag efter ett val föreslås vidare att valdagen flyttas från den tredje till den andra söndagen i september".

Riksdagen beslutade senare att genomföra ändringen.

Fotnot: Väldigt många har valt att förhandsrösta i år, bland annat i Falun.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan