Annons

Annons

Annons

S straffskatt på 1,4 miljarder hotar Södertälje sjukhus

Text

Bild: Nellie Pilsetnek

Annons

Socialdemokraten Erika Ullberg säger att hon är orolig för att Alliansen ska privatisera Södertälje sjukhus. Vi kan ge henne och de väljare hon försöker skrämma upp lugnande besked. Moderaterna eller Alliansen har inte några planer på att privatisera sjukhuset.

Förra året invigdes den nya sjukhusbyggnaden här i Södertälje med nya och moderna lokaler. Det var en glädjens dag – ny akutmottagning, förlossning och operationssalar är resultatet av att Alliansen valt att satsa på Södertälje sjukhus, i stället för att lägga ned det som Socialdemokraterna ville göra senast de styrde landstinget.

Annons

Annons

Nu kommer dock oroande besked från den socialdemokratiska regeringen. En av regeringen tillsatt utredning föreslår att Stockholms läns landsting ska betala 1,4 miljarder kronor mer i utjämningsskatt. Det motsvarar exakt vad det kostar att driva Södertälje sjukhus årligen. Hur ska Erika Ullberg (S) hantera detta?

Det här är nämligen en skrämmande upprepning från 2003 då landstinget och landet styrdes av Socialdemokraterna. Då, liksom nu, kom också hot om högre utjämningsskatt från den dåvarande S-regeringen vilket då tvingade fram ett hårt besparingspaket och avgiftshöjningar. Parallellt sattes Södertälje sjukhus upp på den socialdemokratiska nedläggningslistan, tillsammans med sjukhuset i Norrtälje.

Nu kommer dock nya hot från Socialdemokraterna – vi moderater kommer göra allt vi kan för att sätta stopp för planerna.

Många år ha gått sedan dess. Alliansen tog över 2006, vände miljardunderskott till miljardöverskott och valde att satsa på Södertälje sjukhus. Nu kommer dock nya hot från Socialdemokraterna – vi moderater kommer göra allt vi kan för att sätta stopp för planerna.

Frågorna Erika Ullberg måste svara på är: Ska hon sätta sjukhuset i pant för att gå sina partivänner i regeringen till mötes, eller är det den viktiga utbyggnaden av kollektivtrafiken som ska få stryka på foten? Planerar hon att höja skatten?

Annons

Södertäljeborna kommer ihåg att sist Socialdemokraterna styrde så försökte de lägga ned sjukhuset. Vi moderater minns det också.

Annons

Södertälje sjukhus ska utvecklas, inte avvecklas. Det har Moderaterna och Alliansen visat i handling. Vad Erika Ullbergs plan är vet bara hon.

Irene Svenonius (M)

finanslandstingsråd Stockholms läns landsting

Alexander Rosenberg (M)

kommunalrådskandidat Södertälje

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan