Annons

Annons

Annons

Nya Karolinska kräver politisk storstädning

Text

Nya Karolinska i Solna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Nya Karolinska har blivit en ekonomisk katastrof för länets, inklusive Södertäljes skattebetalare.

Kostnaden har i nuläget stigit till ofattbara 61,4 miljarder kronor. Vår egen Fornhöjdenskandal i Södertälje framstår som liten i förhållande till landstingets miljardrullning till Skanska och Boston consulting group.

Förutom de skenande kostnaderna ligger en bismak av korruption över den mörka affären då det finns en tydlig familjekoppling till landstingsstyrelsens moderata ordförande, Iréne Svenonius. Hennes make, Jan Svenonius var fram till februari i år upphandlingschef på Karolinska sjukhuset i denna makabra historia som nu bakbinder skattebetalarna för många år.

De som drabbas värst är övriga akutsjukhus i länet som är kraftigt överbelastade med orimliga sparbeting. Den personal som egentligen borde ha förkortad arbetstid tvingas nu jobba 15 timmar i sträck utan toapauser och med upp till 21 gånger beordrad övertid bara senaste månaden. En helt orimlig situation som vi kunnat ta del av.

Annons

Annons

Tolv år av moderat maktinnehav visar på många sätt hur borgerlig styrning kan se ut när vinster i sjukvården får fritt spelrum.

Sjukvården rankas som den viktigaste valfrågan när man frågat väljarna. Det långa M-ledda maktinnehavet i landstinget visar på att den politiska ledningen måste bytas ut. Det har gått så långt att ett enormt städjobb ligger och väntar, vem som än tillträder.

Tolv år av moderat maktinnehav visar på många sätt hur borgerlig styrning kan se ut när vinster i sjukvården får fritt spelrum. Landstingsstyret har dragit sig tillbaka och lämnat över ansvaret till bolag, riskkapitalister och konsultfirmor.

Ska köerna på akutsjukhusen minska måste sjuksköterskor och vårdpersonal få en anständig arbetsplats. Inte bara löner utan en dräglig miljö som ger förutsättningar att göra ett bra jobb. Den som jobbar på akuten ska inte behöva gråta av för hög arbetsbelastning. Den som kommer med svåra smärtor ska inte behöva behandlas i korridoren. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle.

Att byta ut den politiska ledningen i Stockholms läns landsting, dit Södertälje hör, måste bli en viktig valfråga i det landsting som egentligen borde vara i gott skick men som nu lider av skenande skulder och landets högsta landstingsskatt.

Staffan Norberg (V)

första namn på Vänsterpartiets landstingslista i Södra länsdelen

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan