Annons

Annons

Annons

Fredrik Thorslund: Samvetsfrihet i vården – hos SD lever abortmotståndet

Text

Jimmie Åkesson (SD) är öppen förespråkare för samvetsfrihet inom vården. Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

Nyligen sedan hade Runar Sörgaard väckelsemöte i en idrottshall i Uppsala. På scen satt Sörgaard tillsammans med Jimmie Åkesson (SD) och talade om tro, religion, svenskhet och tradition inför en entusiastisk läktarpublik. 

Och som om situationen i sig inte var anmärkningsvärd nog, talade Sörgaard och Åkesson också om någonting som annars varit höljt i dunkel under Sverigedemokraternas valrörelse.

"Vi har i riksdagen drivit frågan om samvetsfrihet", påtalade Åkesson för Sörgaard. "Jag tycker inte man kan tvinga någon som är utbildad att förlösa ett barn till att ta ett liv", fortsatte partiledaren.

Annons

Samvetsfriheten. Den aktualiserades för ett drygt år sedan, efter att den småländska sjuksköterskan Ellinor Grimmark hade stämt sin hemregion Jönköping. Hon hade nekats anställning som barnmorska då hon vägrade utföra aborter, och ansåg sig därmed utsatt för olaglig diskriminering. Hon ansåg sig helt enkelt fri att vägra utföra arbetsuppgifter med hänvisning till sin religiösa övertygelse.

Annons

Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.v.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (t.h.). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter ett hattrick av rättgångsförluster – Diskrimineringsombudsmannen, tingsrätten och Arbetsdomstolen bedömde alla att den så kallade samvetsfriheten inte kunde göras gällande i Sverige på det sätt som Grimmark menade – verkade debatten ebba ut.

Men frågan är alltså fortfarande aktuell i ett av Sveriges största partier.

I februari 2017 motionerade SD-ledamoten Lotta Nordfeldt i Stockholms läns landstingsfullmäktige om att införa samvetsfrihet för vissa barnmorskor. Senare samma år, i oktober, lämnade tre sverigedemokratiska riksdagsledamöter in en gemensam motion om att införa en generell, lagstadgad samvetsfrihet i sjukvården.

Utanför kristna väckelsemöten är det förstås inget man gärna påtalar i en valrörelse.

Märk väl: det är inte på någon bred rättighetsfilosofisk grund som man drivit frågan om samvetsfrihet. Hur så?

För det första brukar den här sortens rättigheter inte göras gällande inom anställningsförhållanden. Det brukar sägas att journalister har rätt till samvetsfrihet – men detta är reglerat i civilrättsliga kollektivavtal, och inte genom offentligrättslig reglering eller stadgor om mänskliga rättigheter. Det vore till exempel märkligt om rörelsefriheten skulle ge kirurgen rätt att plötsligt lämna operationssalen.

Annons

Annons

För det andra finns det, mig veterligen, inga förslag om att låta poliser slippa ingripa vid brott om det skulle råka strida mot deras moraliska övertygelse. Eller att ge militärer rätt att desertera från krig om de drabbades av dåligt samvete.

Det Sverigedemokraterna förespråkar, när man talar om samvetsfrihet, är en välvillig särreglering för abortmotståndare inom vården.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, håller tal inför partiets ungdomsförbund och kvinnoförbund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utanför kristna väckelsemöten är det förstås inget man gärna påtalar i en valrörelse. SD surfar hellre på den nationalistiska våg som sköljer över Europa, diskuterar invandring, äldreomsorg och brottsbekämpning – det brett populistiskt gångbara.

Särskilt nu, när partiet desperat försöker locka till sig kvinnliga väljare.

Men glöm inte att Sverigedemokraterna är ett mycket värdekonservativt parti. Och när de värdekonservativa idealen kommer i konflikt med frågor om kvinnors fri- och rättigheter, som aborträtten, kan man vara säker på att kvinnorna får dra det korta strået.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan