Annons

Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Kraftig ökning av antalet anlagda skolbränder i länet

Anlagda skolbränder i Sverige har ökat med 47 procent på två år och är den högsta siffran sedan 2008. Trenden är likartad i Stockholms län.
Det visar en ny kartläggning av Brandskyddsföreningen.

Text: 

Anmäl text- och faktafel

Foto: Anders Wiklund/TT

Allt fler skolor brinner i Sverige, framför allt beror det på ett ökat antal anlagda bränder.

Annons

Annons

2015 var 33 av 57 skolbränder anlagda i Stockholms län, vilket går att jämföra med siffran från 2017 som stigit till att 62 av 95 skolbränder varit anlagda.

Under samma tvåårsperiod har de anlagda bränderna dessutom ökat nationellt, från 292 fall 2015 till 429 fall 2017.

– Siffrorna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt. Om vi hade över 400 fall av anlagda bränder på svenska arbetsplatser skulle man genast ha tagit tag i problemet och börjat utreda vad det berodde på, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Kostar en miljard kronor årligen

Vid sidan av de uppenbara riskerna för människor påverkas också ekonomin negativt. Uppåt en miljard kronor årligen går åt till följd av anlagda skolbränder.

Brandskyddsföreningen jobbar för att de kommunala handlingsplanerna ska innefatta krav på att elever och skolpersonal utbildas i brandförebyggande arbete. De vill också öronmärka pengar för förebyggande insatser som ska minska risken för anlagda bränder.

Annons

Annons

Till toppen av sidan