Annons

Annons

Annons

Kommunvalet 2018 Södertälje

Biofrågan fortfarande het för Södertäljeborna – men politikerna kan inte ge några löften

Att Södertäljeborna saknar en biograf bekräftas i en av frågorna i valtjänsten #kandulova. Men inget parti kan lova en nya bio.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Kan du lova att ungdomarna i Södertälje får fler fritidsgårdar/ biograf/ spelhall så att de har något att göra om kvällarna?

Det undrar signaturen ”Södertäljebo” som skrivit in sin fråga via formuläret här.

Som LT tidigare berättat så finns tankar på att locka en biograf till kommunägda Lunagallerian som står inför en omfattande upprustning.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: Gärna bio – men också en saluhall! Här är Södertäljebornas önskelista till Lunagallerian

Företaget Stadsrum, som nyligen köpte både McDonaldstomten och Kringlanvaruhuset av kommunen, har också funderat på att ha en bio på tomten där McDonalds höll till tidigare. Men eftersom en biograf är så platskrävande har man i stället presenterat idéer på ett hotell på tomten.

Läs också: Fastighetsbolaget Stadsrum bygger hellre hotell än bio på Marenplan: ”Gärna en trevlig hotellbar”

Vad svarar politikerna då?

”När det gäller en biograf till Södertälje är det en fråga som behöver lösas av privata aktörer, men vi uppmuntrar och understödjer alla initiativ i den riktningen”, skriver Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande och Socialdemokraternas förstanamn inför valet, i sitt svar.

”En stad i Södertäljes storlek borde ha en biograf. Och staden borde aktivt söka aktörer som är villiga att investera i en biograf. Det krävs att en lämplig lokal finns, det kan kommunen titta närmre på, men det krävs också en extern aktör. Den saken är klurigare, och går från vårt håll inte att utlova”, skriver David Winerdal, gruppledare för Kristdemokreterna.

Annons

Annons

”Södertälje med knappt 100 000 invånare behöver en biograf, men det är inte kommunens uppgift att driva en biograf. Finns det en entreprenör som vill driva den så bör kommunen var mycket lyhörd”, svarar Metin Hawsho, vice gruppledare för Liberalerna och partiets toppkandidat i kommande val till kommunfullmäktige.

Moderaterna och Centerpartiet har ännu inte svarat.

En annan fråga på samma tema lyder:

Kan du lova att Södertälje blir mer attraktivt, till exempel med en bio?

Sex partier svarar ja på frågan. Tre har ännu inte svarat.

Vill du också ställa en fråga till politikerna i Södertälje, i Nykvarn eller i landstinget? Gå in på www.lt.se/kandulova

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan