Annons

Annons

Annons

Stå upp mot nazisterna – inga fler röster ska tystas

Text

Centerpartisten Anette markerade mot nazisterna från NMR genom att ställa sig mitt ibland dem under Annie Lööfs tal i Almedalen för första gången. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

I Almedalen har nu Nordiska motståndsrörelsen, NMR utökade rättigheter. De har tillstånd att med bokbord stå i direkt närhet till den plats där RFSL ungdom står varje år.

NMR har med andra ord polisskydd för att hota unga människor och deras rätt att älska dem de vill. RFSL har meddelat att de ställer in sin medverkan i Almedalen på grund av detta – RFSL:s röster tystas.

Under Annie Lööfs tal i Almedalen på onsdagen stod nazister och störde med sitt skanderande om folkförrädare. Enligt NMR ska landsförrädare hängas.

Annie Lööf lät sig ej tystas. Och Kris, Kriminellas revansch i samhället, slöt en ring kring nazisterna för att skapa trygghet och en ensam kvinna med centerpartitröja ställde sig i mitten av NMR-gruppen som en tyst protest.

Annons

NMR försökte storma tidningen Syres mingel mot rasism och deltagarna stängdes inne av säkerhetsskäl medan NMR skanderade sitt hat, sin hets och sina hot.

Annons

En vän till mig blev nedslagen på öppen gata i Visby av NMR under onsdagskvällen. Polisen grep en av misshandlarna som nu sitter bakom lås och bom.

Vi kan inte i en öppen demokrati fortsätta att acceptera att fria röster tystas.

Det är dags att lagen används för att hindra denna hets mot folkgrupper, detta homofoba hat, misogyna hot och uppmaning till avrättning av meningsmotståndare.

Jag kan inte känna mig fri förrän alla är fria. Att stå vid sidan av utan att ingripa när människors rättigheter spottas på är oförenligt med allt vad Sveriges grundlag och principer bygger på.

Det är dags att lagen används för att hindra denna hets mot folkgrupper, detta homofoba hat, misogyna hot och uppmaning till avrättning av meningsmotståndare.

Vi har ett gemensamt ansvar.

Som enskild är vi skyldiga att stå upp för alla människors lika rätt och värde i varje vardagsmöte.

Som politiker är vi skyldiga att stå upp och ta de beslut som stärker den öppna demokratin, inte stryper den.

Som civilsamhälle har vi skyldighet att i föreningar och organisationer stå upp för de mänskliga rättigheterna och sprida kunskap.

Varje dag kan du göra din röst hörd – gör det för det öppna fria samhället. Som väljare har vi skyldighet att den 9 september välja väg. Använd din rätt att rösta. Uppmuntra andra att nyttja sin demokratiska rätt och låt oss aldrig tystna.

Annons

Annons

Låt oss aldrig drunkna i passivitetens och ignoransens förlamning utan låt oss gå samman, lära och ta lärdom och tillsammans ta stegen framåt för ett öppet och fritt samhälle där människor lever sida vid sida i sina unika olikheter med samma rätt och värdighet.

1 september kan du gå med i pridetåget som RFSL Södertälje ordnar. Låt oss alla gå samman och visa att hatet och hoten har ingen plats i Södertälje, ingen plats i Sverige utan vi står tillsammans upp för friheten.

Nina Wahlin

Centerpartiet Södertälje

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan