Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Lokalpolischefen om Brås rapport: "Oron får kvinnor att begränsa sin rörelsefrihet"

Andelen otrygga är högre i socialt utsatta områden jämfört med övriga områden och mest otrygga är kvinnorna. Brottsligheten är högre i de socialt utsatta områdena, men skillnaderna är små vad gäller förtroende för rättsväsendet.

Text: 

Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet som släpptes på fredagen.

I SVT:s Morgonstudion intervjuades Södertäljes lokalpolischef Max Åkerwall under fredagsmorgonen. Enligt Åkerwall uppstår ofta otrygghetskänslorna från konstellationer av unga män i centrumanläggningar och offentliga miljöer som bara genom sitt beteende och kroppsspråk ger upphov till oro, även om de inte utsätter någon för våldsbrott. Trots att risken för att utsättas för våld minskar, kvarstår oron vilken leder till att framför allt kvinnor begränsar sin rörelsefrihet i sitt närområde.

Annons

Annons

– Det är något vi alla har ansvar för, framför allt det manliga samhället, säger Max Åkerwall.

Åkerwall fick frågor om arbetet som utförts i Södertälje och hur det kommer sig att antalet skjutningar ökat i Sverige, men inte i Södertälje.

– Jag skulle säga att det delvis beror på att vi gjort myndighetsgemensamma åtgärder som vi fortfarande skördar frukterna av. (...) Vi har jobbat med kommunikation även kring vardagsbrott, och jag tror det inger trygghet att allmänheten ser att vi ser den otrygghet och brottslighet de ser och prioriterar dem. Vi har satsat mer resurser på kontinuitet. Vi har visat människan bakom uniformen och byggt relationer med näringsidkare, säger Max Åkerwall till SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

– Vi har även identifierat en något mognare brottslighet i Södertälje, här har man egentligen inget intresse av öppna konflikter. Vid skjutningar handlar det ofta om unga, lättkränkta män, om territorium, narkotika och marknadsandelar. Ofta kan det till och med handla om något så trivialt som en kärleksrelation som får konsekvensen att man skjuter – vilket är absurt, säger han.

Till vänster: Max Åkerwall, lokalpolischef Södertälje. Till höger: Ronna.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan