Annons

Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Nykvarn backar och Södertälje klättrar i miljöranking: "Hårdnande konkurrens"

Nykvarn backar från fjolårets plats 199 till 208 när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete. Södertälje däremot klättrar från förra årets placering 68 till 54.

Text: 

Enligt Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet har Nykvarn sjunkit i tid med hårdnande konkurrens. Syftet med rankningen är att vara en "energiinjektion i kommunernas miljöarbete", dels genom att lyfta föredömen, dels genom att vara en blåslampa där det behövs förbättringar.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

I rankningen mäts aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet och bygger på både en enkät och offentlig data. I år har enkäten en svarsfrekvens på 78 procent, något mindre än förra året.

I årets resultat framkommer bland annat att bara en av fem kommuner använder koldioxidbudgetar för att nå Parisavtalets mål. En av fyra kommuner arbetar systematiskt tillsammans med det lokala näringslivet för att utöka den cirkulära ekonomin. Och knappt en av fyra kommuner arbetar systematiskt med att minska förbränningen och inköpet av plast i kommunal verksamhet.

– Plast är en högaktuell miljöfråga som utmanar i det kommunala arbetet, i allt från upphandling till avfall och förbränning. Därför är politisk förankring i kommunerna av stor vikt för att åstadkomma detta, säger Mikael Salo i ett pressmeddelande.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan