Annons

Annons

Annons

Ledare: LO är alla gåvors givare – men det ska finansieras också

LO-borgen i Stockholm. Foto: Robin Haldert/TT

Annons

Kravlistan var lång när LO-ekonomerna presenterade sin senaste rapport, Ekonomiska utsikter – ta itu med välfärdsunderskottet. 25 miljarder kronor för bättre villkor för anställda i välfärden. Mer resurser till skolan och vuxenutbildningen. Höjda pensioner. Höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen. Ökade investeringar och underhåll av infrastruktur. Bland annat.

Sverige lider av ett välfärdsunderskott, anser rapportförfattarna. Så under nästa mandatperiod behövs kraftfulla reformer, menar de. ”Många människor riskerar att bli besvikna om inte de här frågorna kommer upp i valrörelsen”, sade LO:s chefsekonom Ola Pettersson till TT.

Annons

Annons

”Personalbristen i offentlig verksamhet riskerar att drabba systemviktiga verksamheter som utbildning, omsorg och brottsbekämpning”, konstaterar LO-ekonomerna.

De flesta partier torde hålla med om det. Förslag saknas inte heller om behovet av höjda löner. Centerpartiet vill satsa på specialistsjuksköterskor. Alla partier vill ge poliserna mer betalt. Hittills högsta budet kommer från Sverigedemokraterna med 6 000 kronor mer i månaden till alla landets poliser. Och sedan diverse lärarlyft, bättre betalt för försvarsanställda. Listan kan göras lång.

Samtidigt brukar LO-förbunden inom industrin effektivt stoppa att vissa grupper ska få mer. Här har LO ett stort internt problem. Så länge man talar i allmänna termer går det bra. Men när offentliganställda ska ha mer än LO:s industriförbund blir det andra tongångar.

”Välfärdsunderskott”, är det nya ordet. Ord i rättan tid, konstaterar Aftonbladets ledarskribent i en kommentar till rapporten. ”I dagsläget ser det ut som om LO tagit rollen som kartläsare för en vilsen socialdemokrati. Förhoppningsvis kan Stefan Löfvens regering hitta hem innan det är för sent”, är ledarskribentens slutkläm.

Ändå är chefsekonomen inte särskilt kritisk mot Socialdemokraterna. Han tror att fler förslag enligt LO:s linje kommer från regeringen. ”Än så länge har vi inte sett att valrörelsen handlar om de här frågorna”, säger Ola Pettersson till nyhetsbyrån TT.

Annons

Det gäller att också kunna tala om vad det här ska kosta. Och hur det ska finansieras.

Annons

Så är det väl. Men det gäller att också kunna tala om vad det här ska kosta. Och hur det ska finansieras. Det är inte troligt att LO kommer att få med sig finansminister Magdalena Andersson (S) på höjda kapitalskatter, bland annat höjd fastighetsskatt för att finansiera statens ökade utgifter.

En detalj – inte så liten – i rapporten är att det inte finns något krav på att avskaffa jobbskatteavdraget. I stället, skriver man i rapporten: ”För att göra beskattningen rättvis bör sålunda jobbskatteavdraget utökas till att omfatta samtliga förvärvsinkomster, vilket innebär pensioner och försäkringsersättningar som a-kassa, föräldra- och sjukförsäkring”. 20 miljarder kronor skulle detta kosta. Undrar vad Magdalena Andersson säger om det?

Det har varit ovanligt tyst i media efter LO:s rapportsläpp. Det kanske beror på att LO har fått en minskad betydelse politiskt sett. Eller också är det så att välfärdsfrågorna inte står högt på den politiska agendan för närvarande. Men sådant kan snabbt ändra sig.

Sven Erik Jansson

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan