Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Pensionärerna prioriteras bort i alla lägen

Pensionär vittjar plånbokens myntfack. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Snart är det val, återigen kommer vi se en massa sockrade vallöften riktade emot 25 procent av väljarna – våra pensionärer. Detta sker varje val, men efteråt så händer det inte så mycket.

Över 300 000 svenska pensionärer lever i relativ fattigdom, och nära 2 000 är hemlösa. Främst kvinnor drabbas. Sveriges televisions dokumentär om de hemlösa svenska pensionärerna visar den 73-åriga kvinnan som blivit rånad på sin telefon och pengar sex gånger på sex månader och 67-årige Martin som sover på pendeltåg och bussar.

Detta är inga missbrukare, det är vanliga pensionärer som är hemlösa på grund av att de inte får någon bostad eller inte har råd att köpa/hyra de lägenheter som finns till buds i Stockholm.

Annons

Annons

Den äldre generationen är uppfostrad att ”nöja sig med det lilla”, att inte klaga eller vara till besvär. Det utnyttjas cyniskt av våra politikers som medvetet åsidosätter våra pensionärer för att prioritera andra grupper som syns och hörs mer i media.

Vi ser demonstrationer till stöd för 9 000 afghanska ungdomar som saknar asylskäl– de ska få stanna i Sverige, få utbildning, ekonomiskt stöd och bostäder. Men vem demonstrerar för våra hemlösa pensionärer? Är inte de lika viktiga?

Många säger att man inte ska ställa grupper emot varandra. Så varför gör man det?  Man prioriterar uppenbart flera grupper före våra pensionärer. Politiker öser ur sig klyschor när verkligheten tuffar på en kall natt på ett pendeltåg för den hemlöse pensionären Martin, han känner sig långt ifrån prioriterad.

Jag tycker att Sverige ska vara ett generöst land, vi ska hjälpa och stödja andra länder och flyktingar. Vi ger cirka 49 miljarder kronor till andra länder i ekonomiskt stöd, en del pengar hamnar sannolikt i fickorna på redan rika och korrupta ledare.

Vi lägger cirka 70 miljarder på asylsökande och integration per år i nuläget. Om vi har råd med allt detta måste vi väl för i helskotta ta hand om våra egna äldre innan vi ger bort ”syltburken”?

Ni kommer givetvis inte att få denna satsning pensionärer, för ni är inte prioriterade, så är det bara, era röster räknar man med ändå.

Annons

Om vi sänker posten för utlandsstöd och integrationen med tio miljarder finns pengar till våra pensionärer, eller?

För att sätta dessa siffror i relation så måste ni förstå att det skulle kosta åtta–tio miljarder årligen att ta hand om våra hemlösa pensionärer och höja levnadsstandarden för att sudda ut begreppet fattigpensionär. 

Annons

Gör matematiken: 300 000 pensionärer får 2 000 kronor mer i månaden i reda pengar netto, det ger en kostnad på 7.2 miljarder årligen – det vill säga sex procent av den budget man har för utlandsstöd, invandring och integration.

Det handlar om hur man prioriterar. Man kan inte lägga åtta–tio miljarder kronor till våra pensionärer, men trollar fram tre miljarder till 9 000 afghanska ungdomar hur lätt som helst.

Ett tips från coachen till riksdagspartierna är – den som trollar fram tio miljarder till pensionärerna vinner valet.

Men ni kommer givetvis inte att få denna satsning pensionärer, för ni är inte prioriterade, så är det bara, era röster räknar man med ändå. Som lokalparti kan vi inte hjälpa er på riksnivå, men som ni vet är åldringsvården i Södertälje under all kritik, och där vill vi hjälpa er om vi får förtroendet.

En realist anser nämligen att de som har slitit och byggt upp detta land ska prioriteras först.

Joakim Granberg
Realistpartiet

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy