Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson: Ett år efter prideparaden är läget ett helt annat

Text: 

Johan Can från RFSL Södertälje står vid Södertälje stadshus under stadens historiska prideparad för ett år sedan. Foto: Stina Lagerkvist

Annons

Nu i helgen är det exakt ett år sedan den praktfulla färgexplosionen i Södertälje, då ett tåg i regnbågens alla kulörer gick genom centrala staden till Stora torget med sitt budskap om värme och kärlek, mångfald och tolerans.

Historia skrevs denna majdag 2017. Det var allra första gången en sådan mäktig manifestation arrangerades här. Över 800 personer deltog i pridetåget som blev kulmen, själva crescendot på en mycket lång kamp för hbtq-gruppen i Södertälje. En kamp mot alla de fördomar mot homo-, bi- och transpersoner tvingats utstå och som dessvärre fått gro allt för länge.

Annons

Vittnesmålen har genom åren dessvärre blivit alltför många från personer som valt att flytta från stan efter att ha "kommit ut" – eller innan de gjort det.

Annons

Johan Can, från den lokala RFSL-avdelningen, jublade i LT och utlovade: "Vi är här för att stanna".

Det gav hopp – det finns en skatt vid regnbågens slut.

Vittnesmålen har genom åren dessvärre blivit alltför många från personer som valt att flytta från stan efter att ha "kommit ut" – eller innan de gjort det. Och de gånger RFSL haft egen lokal i Södertälje har det hänt att den utsatts för skadegörelse.

Tage Gripenstam (C), till vänster, drev under lång tid frågan om att kommunen skulle hissa regnbågsflaggan. Foto: Stina Lagerkvist

Det politiska stödet har också sviktat. Minns det starka motstånd från kommunpolitiker mot att Södertälje skulle stå upp för hbtq-rörelsen genom en så enkel handling som att hissa regnbågsflaggan i samband med Prideveckan i Stockholm. Det var svårbegripligt att den rödgröna majoriteten under lång tid försökte motarbeta motionen från Centerpartiets Tage Gripenstam – bland annat med motiveringen att en regnbågsfana på kommunal stång skulle strida mot den kommunala flaggpolicyn.

Annons

Annons

Men till slut segrade förnuftet även där.

Johan Can med 2017 års 5i12-pris.

Bild: Linus Chen Magnusson

Fjolårets pridetåg innebar också att RFSL välförtjänt fick ta emot 2017 års 5i12-pris där motiveringen löd: "för att de i mångfaldens och toleransens anda fick Södertälje på fötterna, i ett tåg som inte lämnar någon kvar på perrongen, ett tåg utan slutstation, ett regnbågståg där all kärlek finns"

Södertälje kommun har nu också kommit en bit på väg när det, via RFSL:s försorg, gäller att utbilda sin personal och öka sin förståelse och kompetens. Först ut att bli hbtq-certifierade var fältassistenterna samt medarbetarna på antivåldscenter och mansmottagningen. Och verksamheten inom Ung fritid är på gång.

Men nu skriver vi 2018. Drygt 40 olika prideevenemang arrangeras i Sverige i år – men inget i Södertälje. Kommunen är återigen en vit fläck på Pridekartan.

Och synar man den lokala RFSL-föreningen är det uppenbart att fjolårets magi inte har färgat av sig på den lokala verksamheten. Årsmötet i april fick ställas in och när man i början på juni ska göra ett nytt försök vittnar inbjudan till mötet om att de aktiva är väldigt få. RFSL behöver välja en ny ordförande samt nya styrelseledamöter.

Annons

Annons

Och uppmaningen till medlemmarna andas desperation: "Vi behöver er för att kunna fortsätta! Vi hoppas på nya ansikten som vill hjälpa till och engagera sig! Man behöver inte ha all tid i världen eller stora kunskaper i någonting. Vi gör detta på vår fritid och små insatser uppskattas verkligen enormt!"

Låt oss hoppas att föreningen fixar detta. Södertälje behöver ett starkt och aktivt RFSL. Vi vill inte tillbaka till det mörker som en gång var.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan