Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson: Boel Godners syn på kommande regering är högintressant

Text: 

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) säger "jag har definitivt inte någonting emot det", på frågan om hon vill se en ny regeringskonstellation.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Om partiledardebatten i Sveriges television på söndagen skulle fungera som vägledning inför höstens val är en sak säker: migrationsfrågan dominerar totalt och riskerar att slå ut alla andra frågor.

Med tanke på att de tre största partierna – Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna – dessutom i princip är överens om att det ska vara strama tyglar mot flyktingar och invandrare riskerar det att inte bli så mycket debatt. Inte om man med debatt menar att debattörerna ska ha olika åsikter i en fråga. I så fall får debatten föras bland de rödgröna eller inom Alliansen – där är spännvidden större.

På morgonen efter debatten tog P1-morgon i Sveriges radio ett intressant grepp. De hade bett tre kommunalråd att kommentera vad de upplevt. Ett av dessa var Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner (S).

Annons

Annons

Hennes sammanfattande rubrik av två timmars tv-debatt var "Blockpolitiken luckras upp". Det skulle gå att avfärda som en floskel – väl medveten om att det är en våt dröm för många väljare, inte minst socialdemokratiska sådana.

Men Boel Godner menar allvar. Hon fick senare i inslaget utveckla sin syn på saken: "Man såg tydliga tendenser på att blocken är separerade i vissa åsikter och det tycker jag är väldigt spännande inför valet och intressant".

Följdfrågan från programledaren Katherine Zimmerman blev om Boel Godner därmed hoppades på en ny regeringskonstellation.

Godner svarade: "Ja, jag har definitivt inte någonting emot det. Jag tycker att Sverige behöver en stark regering som har helst över 50 procent av mandaten i riksdagen bakom sig för att kunna fatta stabila beslut. Det behöver Sverige och då behövs det blocköverskridande överenskommelser."

Det finns all anledning att ta Boel Godner på orden. Hon menar vad hon säger om blockpolitiken

Så talar en pragmatisk politiker. Att Socialdemokraterna ska fortsätta samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet är långtifrån säkert – om det ens är önskvärt.

Och det finns all anledning att ta Boel Godner på orden. Hon menar vad hon säger om blockpolitiken – hon visade detta redan i den stora intervju som LT gjorde med henne i januari att inställningen är densamma lokalt.

Annons

Annons

I intervjun konstaterar hon att "om vi inte kan bilda majoritet med de här partierna eller om det är nya personer som inte är intresserade av att jobba med oss så har jag alla dörrar öppna åt andra partier".

Det är ord och inga visor. Eller för att härma Boel Godner, det är "väldigt spännande inför valet och intressant".

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan