Annons

Annons

Annons

Ledare: Svårt få höjda skatter att lyfta valrörelsen

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven besökte Heijkensköldska Gården i veckan – och tog en fika med de boende. Foto: Janerik Henriksson / TT

Annons

Det märks att det börjar närma sig valet. Veckans firande av första maj var bara lite drygt fyra månader före valet. Och statsminister Stefan Löfven var tydlig i sitt förstamajtal, här gäller det att mobilisera de egna.

”Vi vill förstärka de allra fattigaste pensionerna genom att tillföra fyra extra miljarder. Med vårt förslag innebär det en höjning av pensionerna med upp till sex hundra kronor i månaden”, sade Stefan Löfven i Södertälje när han besökte äldreboendet Heijkensköldska gården. Pensionerna ska höjas för dem som i dag har en pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor.

Annons

Det andra budskapet från Löfven under 1 maj var att skärpa beskattningen för dem som tjänar mest.

Annons

Problemet är att det är enkelt att säga men betydligt svårare att säga just hur. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har det betydligt enklare. Hans recept med återinförd förmögenhetsskatt är rakt och klart. Men han behöver inte ta konsekvenserna av förslaget eftersom han aldrig kommer att få majoritet i riksdagen för det. Orsaken till att den avskaffades var att den ansågs kontraproduktiv, det vill säga inte fyllde sin uppgift.

Om det visar sig att det är de själva som också ska betala de höjda skatterna kanske reaktionerna blir annorlunda.

Socialdemokraterna kan naturligtvis föreslå att fastighetsskatten återinförs. För det skulle de ha stöd från många ekonomer. Professor emeritus, Lars Calmfors, skriver i Dagens Nyheter (2 maj) att ”en progressiv fastighetsskatt (högre skatteprocent för fastigheter med högt värde) vore effektiv fördelningspolitik, eftersom samvariationen mellan inkomster och värdet av fastighetsinnehav är stor och främst då i toppen av inkomstfördelningen”. Problemet är väl bara att det nog bara vore Vänsterpartiet som Socialdemokraterna skulle få med sig i en riksdagsomröstning. Och frågan är om ens hela S-gruppen skulle rösta med.

Annons

Ett annat sätt är att höja marginalskatten – skatten på den sist intjänade hundralappen. Problemet med det är att man inte får någon effekt om man inte går ner i skatteskalan där lärare, sjuksköterskor, poliser och andra ”vanliga” löntagare finns. Det torde inte vara något vinnande koncept i valrörelsen.

Annons

Löfven hade draghjälp av LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson under första maj. Han talade om att det är hög tid för en skatteväxling från vanligt folk till ”rikisar”. Men också hans problem är väl att svaret saknas om hur detta ska ske.

Så länge man bara talar om att höja skatterna för de rika kan det nog stärka de egna. Men om det visar sig att det är de själva som också ska betala de höjda skatterna kanske reaktionerna blir annorlunda. Höjda skatter brukar inte vara någon höjdare i valrörelser.

Sven Erik Jansson

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan