Annons

Annons

Annons

Valet kommer att handla om värderingar

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare. Foto: Akvelina Smed/TT

Annons

Höstens val blir ett val om värderingar. Det står mer och mer klart. Skillnaderna skär tvärs igenom både partier och politiska block. Det handlar om människosyn och solidaritet.

Efter Annie Lööfs (C) besked i förra veckan om stöd för den tillfälliga lagen som ger ensamkommande en ny chans att få sina asylskäl prövade, var det som att det lyftes på ett lock.

Det finns sakliga invändningar mot lagen, ingen tycker att den är optimal, det handlar mer om att alternativet är så mycket sämre. Men mycket av kritiken handlar om andra saker. Om hur man systematiskt göder en misstro mot alla de ungdomar som kom hit. Det blir absurt när man tänker på de umbäranden de flesta genomlidit för att ta sig hit.

Annons

Valet kommer att handla om värderingar i ett större perspektiv än bara vad gäller migrationspolitiken.

Annons

Värderingen av arbete till exempel. Det rödgröna blocket beskriver Alliansens förslag för att få fler i arbete som att man vill skapa en ny underklass med fattiga. Man blundar helt för att vi redan har en underklass som tvingas leva på nåder och låga bidrag i vårt samhälle och som hindras tillträde till den svenska arbetsmarknaden.

Värderingarna grundas i den världsbild vi medborgare matas med. Får man ständiga rapporter om att det är farligt att ens gå ut, att samhällssystemen är på väg att kollapsa, ja då blir ens värderingar självklart också påverkade.

"Vi måste ta människors oro på allvar" har blivit ett mantra och självklart är det så. Men den oro som byggs på överdrifter och osanningar måste bemötas med svar och klarlägganden, inte näras för att det gynnar den egna politiska agendan.

Därför är det intressant att se hur medienätverket Faktiskt.se nu i sina första faktagranskningar avfärdat LO:s lögner

Socialdemokraterna var framgångsrika med att sprida en sådan bild inför förra valet – "Något håller på att gå sönder". Inför höstens val har deras budskap samma syfte att skrämmas, men nu med udden riktad mot vad som kan hända efter valet, om Alliansen får makten. Då kommer vi inte ens att få föda barn längre, enligt partiets underavdelning och stödtrupp: LO.

Annons

Svenska medier anklagas ständigt för att vara vänster. Därför är det intressant att se hur medienätverket Faktiskt.se nu i sina första faktagranskningar avfärdat LO:s lögner i en valfilm. Något som fick Aftonbladets Åsa Linderborg att gå i taket: "Vissa frågor kan inte avgöras med en sanningsstämpel, det visar Sveriges televisions huvudnummer om Moderaternas förslag om sänkta ingångslöner".

Jo, det kan de visst. Antingen är ett påstående sant eller så är det falskt. Sedan kan man tolka saker på olika sätt men då handlar det om åsikter, inte fakta, och då ska det vara tydligt att det är just åsikter man presenterar.

Eva Bofride

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan