Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ingen åtalas för vallöftesbrott

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Partiernas budskap på valaffischer.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Vallöften som man vet inte går att genomföra, då parlamentariskt stöd inte finns, är praktiskt och ekonomiskt ogenomförbara helt enkelt. De har som enda syfte att locka väljare som röstar på en ideologisk tanke – en röst på en önskedröm i bästa fall.

Partierna som ligger långt till vänster eller höger är de mest samhällsfarliga – fick någon av dem egen majoritet och faktiskt genomförde allt som de vill och lovade skulle vi se en systemkollaps på riktigt, inte den som det raljeras om nu.

Tyvärr påverkas även de stora etablerade partierna av ideologiska strömningar, vi ser som exempel hur de borgerliga tvångsmässigt styrs av ideologin om att allt ska vara privat. Inom socialismen drabbas man i stället av hårdföra gamla kommunister som helst vill förstatliga allt, eller beskatta allt, till den grad att man antingen lämnar landet, eller ansluter sig till statsapparaten. Lägg därtill inflytandet av miljöaktivister som ser till att motorvägsbyggen stoppas – förbifart Stockholm – även om det var tillfälligt kostade stoppet oss 170 miljoner kronor.

Annons

Annons

Kombinationen av en allt till alla-politik, fri invandring och antiindustrirörelse ger en soppa som inte är ekonomisk hållbar – inte ens med högst skatter i världen. Lägger man dessutom in Feministiskt initiativ som en krydda i denna soppa får vi vad man skulle kunna kalla ”Den perfekta stormen” för att sopa ekonomiskt rent hus.

Nu kan man hävda att ytterpartierna behövs för att från sitt håll trycka på så att de stora partierna åtminstone påverkas och tvingas att ta in en del av deras idéer, åtminstone dem som är genomförbara. Sverigedemokraterna har vuxit så att de övriga partierna har tvingats att införa en mer hållbar invandringspolitik, miljöaktivisterna har tvingat oss att tänka mer hållbart, vänstern har bidragit till att få igenom några bra reformer och kvinnorörelsen för ökad jämställdhet.

Så i sin ytterkant kanske de behövs, så länge de inte får styra själva, eller får för stort inflytande på en sittande regering, då blir dem en systemfara.

Det finns inte utrymme för fantasier och ideologiska drömmar som kostar miljarder varje år. Pragmatisk realism är enda vägen att gå

Ingen har blivit häktad för falska vallöften – vilket våra politiker är väl medvetna om. Och valrörelsen kommer igen att fyllas med ideologiskt baserade löften. När de sedan som vanligt inte genomförs till 90 procent säger man vi fick inte stöd i riksdagen, vi gjorde så gott vi kunde, det är de andras fel. Jag skulle vilja påstå att felet är ert som ger löften baserade på en ideologi, löften som ni vet inte går att genomföra varken ekonomiskt eller parlamentariskt.

Annons

Annons

Realism före ideologi är en nödvändig politisk evolution. Ett land ska styras som ett företag, aktieägarna är medborgarna som vill ha maximal utdelning för sina skattepengar. Sveriges medborgare vill ha bra sjukvård, skola, äldrevård och höjda pensioner som går att leva drägligt på, vi behöver inte ha ”fattigpensionärer” om rätt prioriteringar görs.

Det finns inte utrymme för fantasier och ideologiska drömmar som kostar miljarder varje år. Pragmatisk realism är enda vägen att gå, det är den naturliga evolutionen för nästa generation politiker. Kunskap och fakta före ideologi och fantasi, det är realism.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan