Annons

Annons

Annons

Södertälje

”Missförhållande” – Polis och domare i Södertälje i ordkrig efter friande dom

En 22-årig man friades i veckan av Södertälje tingsrätt – trots att polisen hittat vapen och en rånarluva i en nära släktings garderob, som disponerades av 22-åringen, och trots att han erkänt. Domen har fått flera ledande poliser att reagera.

Text: 

Bild: TT

Annons

Dagens Nyheter rapporterar om ordkriget som utbrutit sedan vi tidigare skrivit om den friande domen och de två olika tillslag som låg till grund för saken.

Annons

Rätten friade 22-åringen, bland annat för att andra personer bott i lägenheten och för att det inte finns någon teknisk bevisning som knyter 22-åringen till vapnen.

Annons

Men polisen Jonas Lindberg, gruppchef för Grova Brott Stockholm syd inom polisen, köper inte tingsrättens resonemang. Till Dagens Nyheter säger han bland annat följande:

– Mellan raderna är det uppenbart att de vill frikänna honom. Man hakar upp sig på detaljer som är irrelevanta. Vi upplever att Södertälje tingsrätt inte dömer som andra tingsrätter. Det finns en risk att det råder någon typ av missförhållande i Södertälje tingsrätt.

Men rådmannen Daniel Samnerud vid Södertälje tingsrätt, som lett rättegången och tillsammans med nämndemännen beslutat om den friande domen, håller inte med. Till Dagens Nyheter säger han bland annat:

– Han (22-åringen, red anm) har erkänt att han förvarat föremålen men inte att han förstått att det varit riktiga vapen. Jag har prövat målet på den bevisning som finns och konstaterat att jag har ett helt overifierat partiellt erkännande.

Daniel Samnerud säger vidare till Dagens Nyheter att han, apropå vad polisen säger om Södertälje tingsrätt, anser att ”rättsväsendets aktörer ska vara återhållsamma med att kommentera främst icke lagakraftvunna domar och att rikta kritik mot varandra”.

Annons

Annons

Daniel Samneruds chef, lagman Eva-Lena Norgren vid Södertälje tingsrätt kritiserar polisens påståenden. Till Dagens Nyheter säger hon bland annat:
– Det finns inga som helst belägg för att det skulle förhålla sig på det sättet vid tingsrätten.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan