Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Barn föddes med hjärnskador – förlossningsläkare får kritik

En blivande mor skickades i egen bil från Södertälje till Karolinska – men hon borde ha förlösts omedelbart i Södertälje. Resultatet blev att barnet föddes livlöst – i dag har barnet hjärnskador. Förlossningsläkaren kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg.

Text: 

Södertälje sjukhus hade mycket väl kunnat inleda kejsarsnittet och kallat på hjälp från Karolinska. I stället skickades blivande mamman i egen bil till Karolinska och barnet föddes livlöst och fick svåra skador.

Bild: TT

Annons

En blivande mor väntade sitt andra barn. I förlossningsvecka 27 sökte hon vård på Södertälje sjukhus på grund av att fosterrörelserna minskat.

Vid ultraljudsundersökning konstaterades en minskad mängd fostervatten och att ny undersökning skulle ske dagen efter. Dagen efter undersöktes kvinnan på nytt och flyttades till förlossningsavdelningen.

Där konstaterade en läkare att barnet inte mådde bra, men – visade det sig senare – följde inte fostrets puls i relation till livmodersammandragningarn, så kallad kardiotokografi (CTG) tillräckligt länge.

På det bristfälliga beslutsunderlaget, och utan att rådfråga någon kollega valde förlossningsläkaren att kontakta neonataljour och förlossningskoordinator på Karolinska för att låta dem överta vården av den blivande mamman. Visserligen fanns det ingen förlossningsläkare ytterligare i tjänst i Södertälje den dagen men det fanns, visar sjukhusets utredning, erfarna kolleger i tjänst i andra verksamheter på sjukhuset, vilka hade kunnat kontaktas för diskussion innan beslut togs.

Annons

Annons

Dessutom valde förlossningsläkaren att låta blivande mamman och pappan köra från Södertälje till Karolinska i egen bil.

När paret kom fram till Karolinska konstaterades omedelbart via kardiotokografi att barnets hjärta inte slog.

Man utlöste larm om urakut kejsarsnitt och barnet förlöstes livlöst med apgar 0 vid såväl 1, 5 och 10 minuter. Detta är mycket allvarligt då apgar-skalan mäter med poäng hur barnet ser ut, hur barnets puls är, barnets reflexer, aktivitet och andning. Apgar 0 betyder blå/blek över hela kroppen (syrebrist), obefintlig puls, ingen respons vid retning, inga reflexer, obefintlig muskelaktivitet och obefintlig andning.

Kort sagt: Livlöshet. Först efter 20 minuter lyckades Karolinskas specialister få liv i barnet, men fyra månader lång och komplicerad neonatalvård väntade och barnet har i dag, konstaterar IVO, ”fått skador på grund av sin svåra start i livet”.

Enligt den Lex Mariaanmälan som Södertälje sjukhus gjorde hade det varit fullt möjligt att förlösa barnet på Södertälje sjukhus. Visserligen är Södertälje sjukhus en lågriskenhet som normalt inte hanterar för tidiga förlossningar – men man hade alltid kunnat påbörja ett kejsarsnitt och aktivera ett specialistteam från Karolinska som kunnat rycka ut till Södertälje för att ta hand om det nyfödda barnet.

Det håller Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med om. IVO skriver att förlossningsläkaren vid Södertälje sjukhus ”har brustit i att ge patienten en omsorgsfull och sakkunnig vård”.

Annons

Läkaren bodde dels ha fortsatt kardiotokografin längre än tio minuter. Dels borde inte mamman och barnet ha skickats iväg eftersom, skriver IVO, ”åtgärder kan inte vidtas under transporten och är olämpligt.”

Ett så svårt beslut det här var fråga om borde också ha diskuterats. Och om man nödvändigtvis hade behövt skicka någon skulle det ha ”skett i ambulans med blåljus för att säkra att inte hamna i bilkö” enligt IVO.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan