Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje centrum får dödshjälp av tillståndsmyndigheten

Skribenten berättar om ett tillslag där polisbilar blockerade restaurangens in- och utgångar.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Det debatteras ofta om företagsklimatet här i Södertälje, att vi ligger långt ner på Svenskt näringslivs rankning – på plats 211 av landets 290 kommuner.

Annika Bröms, regionchef vid Svenskt näringsliv, säger i ett pressmeddelande: "Södertäljes företagsklimat är knappt godkänt, man behöver de se till att få bättre kontakt med de små och medelstora företagen. Att kommunerna månar om de arbetsgivare som finns på orten är a och o för trivsel. Det handlar bland annat om att se till att ge god service och att myndighetskontakter sker smidigt. Det handlar inte minst om vilka attityder som kommunens egna tjänstemän och politiker har till företagande och företagare."

Annons

Totalt 24 myndighetspersoner stormar lokalen – allt från poliser, brandmän, kronofogden, tillståndsmyndigheten och allehanda folk med bister uppsyn.

Annons

Smidigt och attityder. Jo, jag tackar. Läs denna berättelse från en restaurang i centrum:

Fredagen den 24 november 2017 cirka 20.30 på kvällen. Det är lönehelg, och därmed bästa helgen för krogarna som finns kvar i centrum.

Den skara av Södertäljebor som dristar sig ner till centrum för en öl och mingel blir allt mindre, men just denna kväll var bra och folk fylldes på, stämningen var på topp.

Plötsligt så slår en insatsstyrka till. Fyra polisbilar blockerar alla ut- och ingångar, totalt 24 myndighetspersoner stormar lokalen – allt från poliser, brandmän, kronofogden, tillståndsmyndigheten och allehanda folk med bister uppsyn. Det blir kaos – gästerna lämnar lokalerna, folk vänder i dörren.

De 24 personerna vänder upp och ner på lokalen, river åt sig kassan och stormar in i köket. Folk står och filmar utanför, filmen delas på Facebook och rykten sprids: "Är det en terrorcell på krogen? Har de en knarkfabrik i källaren?"

När övergreppet väl är över och alla gästerna lämnat krogen står krögaren kvar i ruinen av en lönehelgsintäkt som försvann.

Den kvällen då myndigheterna slog till mot restaurangen såldes inte många drinkar.

Resultatet av tillslaget kanske ni undrar? En kille hade glömt att stämpla in på jobbet, så det gjorde han efter tillsägelse av 24 personer.

Ägaren har vid flertalet tillfällen begärt ut en rapport, men den hungrige tjänstemannen vägrar – finns inget att rapportera, och så här får de hålla på så mycket de vill.

Annons

Annons

Krögaren själv säger att den ansvarige tjänstemannen har ett ont öga till just hans krog och inte kommer att ge sig förrän han hittar något att slå ner på. Krögaren hävdar även att det finns andra krogar som ger falska tips till tjänstemannen för att just tillslag som detta ska ta död på hans krog och gynna tipsarens egen krog som då får en del av kunderna i stället.

Är det så här vi vill att våra företagare i centrum behandlas? Nej!

Det går att göra smidiga och trevliga besök och ändå kolla allt. Man måste inte behandla företagare som terrorister. Man behöver inte heller medvetet komma och förstöra den kväll som är bäst på hela månaden.

Att lägga så här stora resurser på att ödelägga en småföretagare i centrum är inte något som motverkar centrumdöden

Jag har hört att många Södertäljeföretagare i centrum vill sälja, flytta sin verksamhet till Stockholm. Problemet är att inte många vill köpa eller satsa i vår stad under dessa förhållanden.

Tjänstemännen är en förlängning av våra bestämmande politiker, som måste förmedla direktiv om hur våra företag ska behandlas och vid behov granskas.

Södertälje centrum.

Bild: Tomas Karlsson

Att lägga så här stora resurser på att ödelägga en småföretagare i centrum är inte något som motverkar centrumdöden. Tvärtom. Det är ett helt oacceptabelt uppförande, anser jag.

Annons

En del verksamheter klagar över resursbrist, det finns uppenbarligen resurser, bara att prioriteringarna är fel.

Må realismen drabba stadshuset rejält i kommunalvalet 9 september! Jag vill fylla LT med platsannonser.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan