Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Fortsatt bostadsbrist i Södertälje och Nykvarn

Nya bostäder byggs i snabb takt, ändå är det brist. Det uppger både Södertälje och Nykvarns kommun i länsstyrelsens nya enkätundersökning.
Kommunerna vill bygga mer – men den strategin tror inte länsstyrelsen på.

Glasberga sjöstad i Södertälje är ett nytt bostadsområde som växer. Arkivbild: Mats Andersson

Annons

De senaste månaderna har bostadspriserna sjunkit i stora delar av Sverige, inklusive Södertälje. Marknaden har varit skakig. Samtidigt visar en ny enkätundersökning som länsstyrelsen i Stockholms län har genomfört att det fortfarande råder bostadsbrist i kommunerna.

Annons

Både Södertälje och Nykvarn kommun svarar att det finns ett underskott på bostäder i såväl innerstan som i övriga delar.

Det fåtal 'äldre' hus och lägenheter som läggs ut till försäljning verkar fortsatt vara eftertraktade

Nykvarns kommun

Enligt Nykvarns kommun finns det vilja från både markägare och politiker att bygga mer – samtidigt är inte efterfrågan på nyproduktioner lika stark som tidigare. "Det verkar som att intresset för att köpa nyproducerade bostadsrätter har svalnat något. Det fåtal 'äldre' hus och lägenheter som läggs ut till försäljning verkar fortsatt vara eftertraktade", skriver kommunen i sitt svar.

Annons

Kötiden ligger på ett par år för hyresrätter och det är svårt att få till flyttkedjor inom kommunen då många nya bostäder köps av folk utifrån. Pensionärerna har lägre kostnad om de stannar i sina hus.

I Södertälje kommun byggs bostäder men många av dem är ännu inte färdigställda. Dessutom är den genomsnittliga befolkningsökningen 1 000 personer per år, huvudsakligen till följd av utrikes inflyttning. "Dock har antalet färdigställda bostäder ökat under de senaste åren, likaså intresset att bygga i Södertälje", svarar kommunen.

Av de 26 kommunerna i Stockholms län svarar samtliga att det finns ett underskott av bostäder och majoriteten (alla utom Nacka och Salem) har en prognos att det kommer vara fortsatt brist om tre år. "Vi räknar med att producera betydligt fler bostäder än vad som krävs enligt SCB:s befolkningsprognos, men än så länge går bostäderna åt", kommenterar Nykvarns kommun.

Annons

Enligt länsstyrelsen har kommunerna en övertro på hur många bostäder som kan byggas:

– Med bakgrund av vad som hänt den senaste tiden med svårsålda nyproducerade lägenheter så bedömer länsstyrelsen att byggandet kommer att avta i år. Hur mycket är ännu för tidigt att säga, säger Henrik Weston, utvecklingsledare vid länsstyrelsens enhet för samhällsplanering, i ett pressmeddelande.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan