Annons

Annons

Annons

Järna

Järnason står bakom högerextrema Granskning Sverige

Högerextrema Granskning Sveriges videor har den senaste tiden gett upphov till stor kritik mot it-jätten Google. En av personerna bakom nätverket är uppväxt i Järna.

Nyligen har Google hamnat i blåsväder efter att det högerextrema nätverket Granskning Sverige spridit främlingsfientlighet i videor som lagts upp på Youtube och spridits vidare i sociala medier. Kritiken har handlat om att Google låtit nätverket sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material utan påföljd. Efter stora påtryckningar från bland annat Expressen och DN stängde Google ner Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube, men materialet fortsätter spridas i andra kanaler.

Annons

En av personerna bakom det högerextrema nätverket är Widar Nord, 33, som är uppväxt i Järna där han gick på Eneskolan. Det är han som står som ägare för domänen bakom Granskning Sveriges hemsida och Nord är även utgivare för Fria Tider. Enligt Expressen blev Widar Nord ny kontaktperson för sajten i december 2015 och i en artikel från mars 2017 skriver DN att Widar Nord utvandrade från Sverige för flera år sedan och har uppgivit en adress i Prag till svenska myndigheter. 

Annons

Granskning Sverige har satt i system att lura till sig ”intervjuer” med politiker, opinionsbildare och journalister – något som Eskilstuna-Kuriren under förra året belyste i en djupgående reportageserie. Där avslöjade tidningen att Granskning Sverige driver en hemlig ”trollfabrik” som betalar användare för att anta en falsk identitet och sen ringa upp en viss måltavla med en högerextrem frågeställning. Metoden går ut på att ringa till utvalda personer för att ställa upprepade och ensidiga frågor om till exempel judar eller medias påstådda mörkläggning av sanningen. Samtalen spelas in, redigeras kraftigt och läggs sedan upp på nätet. Syftet är att sprida rasistisk propaganda och skada förtroendet för samhällsinstitutioner.

Annons

Foto: Google maps

► Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan