Annons

Annons

Annons

Upprustningen av Fornhöjden

Politisk ansvarsfrihet skadar samhället

Text

Telge bostäders renovering i Fornhöjden har spräckt alla budgetramar. Ingela Nylund Watz (S) är bolagets ordförande .

Annons

Om politiker med styrelseposter och politiskt tillsatta tjänstemän inte hålls ansvariga för sina handlingar, hur ska då befolkningen tolka detta?

Politiker kan bränna våra pengar på dumheter utan att ställas till svars. Vilka signaler sänder detta till våra medborgare? Hur ska de känna samhörighet och ansvar för samhället? Vilja att betala skatt och göra rätt för sig?

Boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar är skriven av Martin Borgs.

Bild: Tomas Karlsson

Det finns en bok som heter 365 sätt att slösa med dina skattepengar. Den boken borde alla politikers och tjänstemän läsa, den handlar om folk som sitter på stolar där de har ansvar för våra skattepengar och ställer till det ekonomiskt.

Annons

Annons

Enda meriten de har är rätt färg på partinålen. Kunskap är inget som utkrävs. Ibland tror jag att man vill sätta folk utan kunskap på en stol, så att man i efterhand kan hävda: Vi kan inte detta, det är inte vårt fel.

Lite som Ingela Nylund Watz (S), ordförande i Telge bostäder, gjort efter renoveringen i Fornhöjden. Hon menade att ett visst ansvar också låg hos byggentreprenören Skanska. Hon sa till LT att Skanska borde ha förstått att det saknades kompetens hos Telge bostäder, och därmed borde ha varit behjälpliga på ett annat sätt.

Läs Tomas Karlssons ledare: En kvarts miljard – skäl nog att utkräva ansvar

Vad menar hon? Att Skanska ska ringa i varningsklockan när man fått betalt 242 miljoner kronor mer än planerat för renoveringen i Fornhöjden?

News Flash: Skanska fattade snabbt att det saknades kompetens hos Telge. De hade fakturerat en miljard till om ingen till slut satt stopp för detta.

Telge bostäders förra vd Eva Nygren hade tydliga instruktioner om att om man drar över en miljon kronor i budget så ska styrelsen informeras. Staffan Norberg (V) som sitter i styrelsen säger att han inte fått någon information.

För dig som är pluskund [+]: Projektet för stort och komplicerat – 240 miljoner kostar Telge bostäders budgetmiss på Fornbacken

Annons

Så vilka visste då om detta utan att ringa i varningsklockan? Vem godkänner fakturorna? Vem betalar ut pengarna? Kommer de ställas till ansvar?

Annons

Nej, så klart inte. Eva Nygren knallar lugnt vidare till ett nytt toppjobb och Ingela Nylund Watz sitter lugnt kvar som ordförande för Telge bostäder och som politiker.

En grundkurs i Google borde vara ett minimikrav för att bli satt på en stol med ansvar för hantering av våra skattepengar.

Hon skyller på Eva Nygren och erkänner att de saknat kompetens, men att det nu ska åtgärdas. Jaha, får vi pengarna tillbaka då?

En grundkurs i Google borde vara ett minimikrav för att bli satt på en stol med ansvar för hantering av våra skattepengar. Ibland undrar man om en del politikers inte kan Googla?

Filippa Reinfeldt (M), före detta landstingsråd. Foto: Maja Suslin/TT

När Moderaternas Filippa Reinfeldt var ansvarig för Stockholms landsting köptes stödstrumpor av Onemed för 6 000 kronor paret, en snabb googling hade visat att hon kunnat köpa dem för 89 kronor paret på Kronans apotek och därmed sparat några hundra miljoner kronor. okej medicinskt utprövade kostar några spänn mer, men inte ens nära 6 000 kronor.

Likaså hur nya Karolinskas upphandling har skötts. 1,2 miljoner kronor för en dörr? 100 000 kronor för en hylla?

Annons

Givetvis så är detta ett problem inom alla partier när de sitter på maktstolar utan relevant kunskap! Före 1976 så kunde politiker och tjänstemän åtalas och även hamna i fängelse vid grov försummelse. Eller åtminstone få sparken. I dag byter de oftast bara stol.

Folket har rätt att kräva ansvar av sina politiker, det är det minsta man kan begära.

Annons

I ett samhälle där besluten är baserade på kunskap och pragmatiskt realism i stället för politisk ideologi skulle vi se mindre av slöseri med våra gemensamma pengar, det är en sak som är säker.

Detta är något jag vill bidra till här i vårt Södertälje.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan