Annons

Annons

Annons

Södertälje

Så mycket sjunker bostadspriserna i Södertälje

I Södertälje har bostadsrättspriserna fallit markant de senaste tre månaderna. Villapriserna är däremot mer stabila än i resten av länet och landet.

Priserna på både villor och bostadsrätter har gått ner mellan november och januari. Samtidigt har försäljningen ökat. Foto: Janerik Henriksson /TT

Annons

Enligt statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som presenterades på onsdagen, har bostadsrättspriserna i Stockholms län sjunkit med 6 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna har minskat med 6.6 procent.

Utvecklingen skiljer sig åt bland kommunerna men är nedåtgående i samtliga. I Haninge, Norrtälje och Danderyd har villapriserna sjunkit kraftigast: Med 11.5, 11.7 respektive 11.8 procent. Minst påverkat är Södertälje där villapriserna endast sjunkit med 0,2 procent.

Annons

Annons

Prisutvecklingen bland bostadsrätter är negativ i samtliga kommuner i Stockholms län utom i Upplands-Bro där priserna har gått upp med 1,8 procent. Mest har priserna sjunkit i Sigtuna (-12,5 procent), Vallentuna (-12,3 procent) och Haninge (-9,9 procent). I Södertälje är förändringen -7,8 procent.

Det finns även regionala skillnader. I Kalmars och Norrbottens län har priserna stigit under de senaste tre månaderna – i resterande delar av landet har priserna sjunkit. I landet som helhet har priserna på bostadsrätter sjunkit med 6 procent i landet och villapriserna med 3 procent.

Siffrorna baseras på försäljningen av 10 322 villor och 23 477 bostadsrätter under november 2016 till januari 2017 och november 2017 till januari i år.

Likaså släppte Mäklarstatistik siffror under onsdagen som visar på samma prisutveckling. Marknaden är dock inte nattsvart för den som vill sälja: Enligt Mäklarstatistik har antalet bostadsförsäljningar ökat kraftigt i Sverige sedan nyår. I januari i år såldes 18 procent fler bostäder än förra året.

Fotnot: I Nykvarn, Solna, Sundbyberg och Vaxholm har för få villor sålts för att kommunen ska räknas med i statistiken. På Ekerö och i Nykvarn har för få bostadsrätter sålts.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan