Annons

Annons

Annons

Ålderskontrollerna är ett rättsosäkert skämt

Text: 

Migrationsverket. Foto: Adam Wrafter/TT

Annons

Det var klackarna i taket. För många hade uppgivet fel ålder. ”Alla” skrek de i falsett. Rättsmedicinalverket skulle göra jobbet med ålderskontroll åt Migrationsverket. Statsminister Stefan Löfven (S) sa ”och vi kommer att se till att vi har ett fungerande och rättssäkert system”.

I dag har över 11 000 testats. Och klackarna gick verkligen i taket, särskilt hos ett parti. Skäggbarnen är nu bevisat vuxna. Salut och mer i fest glasen. 85 procent hade fuskat, minst. Påstod de.

Och så gick det helt tok fel med åldertesterna. Migrationsverket beställde det de ville ha, som kom och kommer att bli en våghalsig drift med rättssäkerheten.

Nu är det okej att skicka tusentals ut på tundran – för partiet behöver vinna valet. De rycks upp från skolan, boendet och det kontaktnät de skaffat sig blir det bara konfetti av. Merparten skötte sig hyggligt trots att de kom från ett så diametralt annorlunda samhällssystem.

Annons

Annons

Det är inte där skon klämmer i första hand utan att statsminister Löfven bestämt sig för att lösa problemet. De är för många, alldeles för många. De 11 000 testerna är baserade på tyska experters kunskap och Rättsmedicinalverket är svensk utförare.

Detta som nu sker är orättfärdigt, rättsvidrigt och påvisar att kampen om de väljare som gått över till Sverigedemokraterna ska vinnas tillbaka, kosta vad det vill. 

Och så har det ändå blivit så fel här, cirka 85 procent av de svenska testerna påvisar en ålder på minst 18 år. De tyska tester som gjorts på exakt samma individer pekar på fundamentala fel i de svenska ålderstesterna. När de tyska experterna läser av samma bilder från knäleder så ser de inte alls detsamma. I de tyska svaren kan vi läsa att svenskarna har klantat till det. Och inte lite.

Detta som nu sker är orättfärdigt, rättsvidrigt och påvisar att kampen om de väljare som gått över till Sverigedemokraterna ska vinnas tillbaka, kosta vad det vill. 

Makten före allt.

Över till Södertälje och person A. Han kom hit som knappt 15-åring. I dag är han 17 år. Något som skolpersonal, sjukvårdspersonal, boende, vänner samt hans gode man (jag) är överens om. Så över en dag blev han 18 år, och vuxen. Fick order om att packa samt att infinna sig på Migrationsverket för transport till Sorsele där ett boende med vuxna i logement väntade.

Annons

Vännerna i Södertälje skulle försvinna, skolan försvinna. Tack och lov finns bromsklossar även för Migrationsverket. Beslutet måste vinna laga kraft först. En aktuell dom från hovrätten är tydlig med att beslutet gäller enbart för Migrationsverket. Andra myndigheter ska inte alls följa beslutet förrän det vunnit laga kraft.

Annons

Socialtjänsten i Södertälje var snabba med att skicka iväg honom men de blev varse hovrättsdomen. Han bor nu kvar i vår stad, går i skolan och ett nytt ålderstest är gjort. Av de tyska experter som lagt grunden för de svenska testerna. Från Tyskland har vi nu fått svaret att A inte är 18 år. Bilderna visar att knäleden inte uppnått slutstadium.

Pinsamt för Migrationsverket förstås och något som förstärker A:s juridiska ombud som överklagat beslutet. Många flyende har förvisso fuskat men det ska inte bemötas med statligt fusk i större mängd.  

Anders Hammarlind

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan