Annons

Annons

Annons

LO miljonsatsar för att rädda Löfven

LO-borgen i Stockholm.

Bild: Arkivbild

Annons

LO satsar 30 miljoner kronor av sina medlemmars pengar för att valarbeta för Socialdemokraterna under valåret.

Något mer omodernt och odemokratiskt än LO:s armkrok med Socialdemokraterna är svårt att finna. Över hälften av LO:s 1,4 miljoner medlemmar röstar på något annat parti än Socialdemokraterna. Bland annat är LO den största SD-gemenskapen utanför själva partiet Sverigedemokraterna.

När kritiken mot bindningen till Socialdemokraterna påtalas brukar svaret vara att det är LO-förbunden som regelbundet röstar för att fortsätta vara kopplade till Socialdemokraterna.

Det äger sin riktighet i det att ombuden på kongresserna står bakom äktenskapet. Hade en omröstning bland medlemmarna genomförts med samma resultat hade argumentet varit mer legitimt.

Annons

Bland annat är LO den största SD-gemenskapen utanför själva partiet Sverigedemokraterna.

Annons

I en debattartikel på Arbetsmarknadsnytt.se skriver Lars-Olof Pettersson, egen företagare tillika socialdemokrat med facklig bakgrund och erfarenhet av regeringskansliet, om att fackens organisering går i otakt med arbetsmarknadens utveckling. Gränsen mellan arbetare och tjänstemän suddas ut alltmer vilket gör uppdelningen mellan LO och tjänstemannafacken blir mindre och mindre relevant.

Han skriver också att anslutningsgraden i Sverige är fortsatt hög, sju av tio löntagare i Sverige är anslutna till en facklig organisation, en högre andel än i nästan alla länder förutom Danmark och Finland som kan visa motsvarande organisationsgrad.

Men medan organisationsgraden inom LO minskar ökar den bland tjänstemän som i dag har högre organisationsgrad än arbetare. LO har de senaste decennierna minskat från drygt två miljoner medlemmar till 1,4 miljoner. Inom hotell- och restaurangverksamheten är bara drygt var fjärde arbetare organiserad.

Facket, inte minst inom LO, behöver alltså göra sig mer relevant för anställda. Här finns så väldigt många konkreta frågor att ta sig an gällande arbetsmiljö, villkor för fackliga arbetsplatsombud, säga stopp när arbetsgivarna inte följer lagar och avtal.

Sådant som direkt och omedelbart påverkar alla, befintliga och presumtiva, medlemmar.

Annons

Annons

Partipolitik står sannolikt inte högst upp på listan över de mest angelägna fackliga frågor som medlemmarna tycker att facket ska ägna sig åt. Kollektivanslutningen till Socialdemokraterna levde obegripligt nog kvar ända till 1990. I praktiken är dock medlemmar i fackförbund anslutna till LO fortfarande bundna att stödja S.

Individualismen är ett hot mot kollektiva och solidariska organisationer som facket.

Det facket har att erbjuda är dock så mycket bättre än det man eventuellt på kort sikt vinner på att stå utanför för att få individuella fördelar i egna förhandlingar med arbetsgivaren.

Är du med i facket kan du känna trygghet såväl under din anställning som när den slutar. Inte trygghet i form av nån garanti för att inte drabbas av uppsägningar eller försämringar, men trygghet inför att processerna sker med transparens där dina rättigheter tas tillvara.

Genom medlemskapet i facket har du sannolikt bra försäkringar och förmånliga villkor för din pension.

Det är så klart detta man ska jobba med för att locka medlemmar, inte bedriva partipolitiska kampanjer som inte stöds av ens halva medlemsstyrkan.

Eva Bofride

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan