Annons

Annons

Annons

LO svingar storsläggan – så att gyttjan stänker

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Annons

På lla riksdagspartier väntar sig en hårdare ton i den kommande valrörelsen än inför tidigare val, men att de själva inte tänker medverka till någon smutskastning. Det får vi hoppas.

Därför är det förskräckligt trist att en organisation som inte ställer upp i valet – Landsorganisationen, LO – så här i början av valåret drar ner debatten till gyttjenivå.

I ett debattinlägg på Sveriges television opinion i förra veckan skriver LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och chefsekonomen Ola Pettersson: ”Om de borgerliga partiernas ekonomiska politik blir verklighet riskerar det att leda till ökad ojämlikhet och en amerikansk utveckling à la Trump”.

Annons

Man får väl anta att inläggets avsikt är att stärka de egna medlemmarna som LO-ledningen förväntar sig ska delta i arbetet för att den nuvarande regeringen skall väljas om i valet.

Annons

Problemet är väl bara att LO devalverar sin betydelse som en ansvarskännande part på svensk arbetsmarknad och som seriös samhällsdebattör. Man kan vara övertygad om att varken TCO eller Saco skulle hemfalla åt liknande vulgärpropaganda.

”Sänkt skatt på mellan 30 och 40 miljarder kronor, nedskärningar på sjukvård och en kraftig minskning av stödet till arbetslösa, sjuka och bostadsbyggande”, föreslår alliansen, skriver LO-debattörerna och hänvisar till en granskning som gjorts av LO-ekonomerna. Och ”finansieringen av allianspartiernas skattesänkningar sker”, skriver de, ”genom försämringar i trygghetsförsäkringar, nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken och mindre resurser till kommuner och landsting”.

LO-ekonomerna har oftast haft ett gott rykte som just duktiga ekonomer. Visserligen har de ibland alldeles kört i diket som när de tog fram förslagen runt löntagarfonderna. Men när de nu börjar agera politiker på sandlådenivå gör de sig själva en stor otjänst.

När till exempel Thorwaldsson och Petterson i sin debattartikel skriver att ”flera allianspartier verkar vilja sänka lägstalönerna i LO-yrken genom lagstiftning” så är det ”fake news”. Nog tycker man att en LO ska veta skillnaden mellan lägstalön och ingångslön för vissa nyanlända.

LO devalverar sin betydelse som en ansvarskännande part på svensk arbetsmarknad och som seriös samhällsdebattör.

Annons

Annons

Att det finns skillnader mellan regeringens förslag och det som olika allianspartier redovisat är naturligtvis ingen nyhet. Och även för en LO-ekonom borde det vara naturligt att problem kan lösas på fler än ett sätt. Om det är halt i trappan på vintern kan man antingen sanda eller salta. Men man kan också undersöka om det finns en alternativ väg att ta sig fram.

Att jämföra Alliansen med Donald Trump har säkert roat många i LO-borgen. Men man kan tänka att Thorwaldssons gamle kompis statsminister Stefan Löfven (S) håller sig för skratt.

I Dagens Nyheters juldagsartikel sade socialdemokraternas valgeneral John Zanchi: ”Vi drar oss inte för debatt, men den måste ske med blanka vapen. Politiken får inte retirera till att handla om smuts”.

Berätta det för LO också.

Sven Erik Jansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan