Annons

Annons

Annons

Södertälje

Ett år med Plus – så har det gått: ”Stark lokaljournalistik står i centrum”

I dag, torsdag, är det ett år sedan LT införde Plusmärkta artiklar på sajten. Trenden är tydlig. Allt fler läsare väljer att betala för digitala lokalnyheter.

– Precis som vi alltid tagit betalt för papperstidningen måste vi kunna göra det digitalt, säger Erik Sjölander, tillförordnad deskchef.

Text

I mitten av april var det rekordmånga läsare som valde att bli pluskunder på LT.se – 125 personer på en vecka.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Läs också: Så får du tillgång till "Sveriges lokalnyheter" – 40 nyhetssajter utan extra kostnad: "Vill ge något extra till våra kunder"

Hittills har över 70 000 personer har testat Plus i koncernen Mittmedia. LT slog rekord i antal nya Plus-kunder i mitten av april. Då var det SSK-artiklar som lockade till mest köp – bland annat LT-sportens långa intervju med tidigare lagkaptenen Johan Skinnars.

Annons

Annons

– Sedan dess har LT haft en fortsatt stabil ökning av Plus-kunder, vilket är både viktigt och roligt, säger Erik Sjölander, tillförordnad deskchef.

Förutom sportartiklar och livesändningar finns det ett stort intresse för ämnen som berör läsarna i vardagen. Till exempel näringsliv, trafik och hälsa.

– Vi ser även att det finns ett stort intresse för att skaffa Plus och läsa uppföljningar på det vi kallar händelsenyheter. Alltså brott, bränder och olyckor.

Läs också: Rekordmånga loggar in för att läsa Plus-artiklarna på LT.se

Läs mer: "Varför Plus?" – Ansvarig utgivare svarar på de vanligaste frågorna

Har det kommit reaktioner på att en del material numera är låst på sajten?

– Ja, det händer att läsare reagerar. Då försöker vi förklara varför vi har lanserat Plus. Det handlar om framtiden och att vi även i framtiden kan bedriva den bevakning som vi gör i dag. Precis som att vi alltid tagit betalt för papperstidningen måste vi kunna göra det digitalt. Min uppfattning är att många börjar förstå det nu.

Vilka fördelar anser du att Plus har?

– En stor fördel för läsarna är att man får tillgång till vår unika lokaljournalistik som man inte hittar någon annanstans. En stor fördel för oss är att vi får bygga långsiktiga relationer med våra läsare, där det är stark lokaljournalistik som står i centrum. Det är jätteroligt, samtidigt som det är samma sak som vi alltid gjort med papperstidningen, säger Erik Sjölander.

Annons

Annons

Li L’Estrade, digital affärsutvecklare i Mittmedia, trycker på att LT är långt ifrån ensam att ta betalt för journalistik på nätet. Under året som gått har nästan alla svenska lokaltidningar gått över till någon form av betaltjänst. Sedan tidigare tar även stora tidningar som DN och Aftonbladet betalt för en del av sitt innehåll. För Mittmedia, som äger LT, har negativa kurvor äntligen vänt.

Läs också: Vad innebär det gröna plustecknet?

– Vår plussatsning gör att vi för första gången på många år börjar se att antalet prenumeranter ökar i stället för minskar på total nivå och det är en känsla som är överväldigande. Vi vill inget hellre än att göra skillnad för lokalsamhället även i framtiden, särskilt som desinformation flödar allt mer i sociala kanaler och oseriösa medier försöker vinna mark. Genom att fortsätta utveckla journalistiken, vara trovärdiga och relevanta för dem som bor i våra närområden så kommer vi att lyckas. Vi är på god väg, säger hon.

FOTNOT: Nu har Mittmedias prenumeranter även möjlighet att ta del av samtliga nyheter från Hall Media (tidigare Hallpressen), Sörmlands Media och VK Media. På sverigeslokalnyheter.se finns listan över de sajter och appar som ingår.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan