Annons

Annons

Annons

Våra ensamkommande asylsökande som fyller 18 får stanna i Södertälje

Text: 

Kommunen har beslutat att ensamkommande ungdomar, varav många har afghanska rötter, och som är anvisade till Södertälje kommun och som fyller eller bedöms vara 18 år får stanna. Foto: Thomas Johansson/TT

Annons

I dagarna har Socialnämnden och Kommunfullmäktige tagit ett beslut som kan skapa lite lugn och trygghet i väntan på ett efterlängtat uppehållstillstånd för de ensamkommande ungdomar som är anvisade till  Södertälje kommun och som fyller eller bedöms vara 18 år.

I Sverige betraktas man som vuxen när man fyller 18 år – även som ensamkommande. Det är fortfarande ett statligt ansvar att när ett ensamkommande barn fyller 18 år så ska de åter till Migrationsverkets anläggningsboende för att invänta uppehållstillstånd eller ett avslagsbeslut.

Annons

För många av våra unga ensamkommande skulle detta innebära att man blir uppryckt från sitt ganska sköra sociala skyddsnät – Södertälje är för dem platsen i Sverige där man skapat sig en tillvaro. Här finns vänner och bekanta, och eftersom man saknar föräldrar i Sverige och kanske inte ens har någon kontakt med sin ursprungsfamilj så är de här kontakterna extra värdefulla. Och det handlar också om de fasta punkterna i tillvaron skola, elevhälsa, gym, fritidsaktiviteter med mera.

Annons

För vår del skulle beslutet gärna kommit tidigare. Vi känner till flera fall när hotet om förflyttning till annan kommun inneburit stor oro för individen

Nu har vi i Södertälje kommun sett över vilka möjligheter och beslut som vi kan ta för att underlätta för våra ensamkommande ungdomar.

Regeringen har anslagit medel för att under 2017 och 2018 möjliggöra att dessa unga kan vara kvar i sin hemkommun och fortsätta sin utbildning i väntan på asylbeslut. Det är dock upp till varje enskild kommun om och hur detta ska göras.

Nu har vi i Södertälje alltså också tagit detta kloka beslut. För vår del skulle beslutet gärna kommit tidigare. Vi känner till flera fall när hotet om förflyttning till annan kommun inneburit stor oro för individen, man har i många fall valt att gå under jorden och kanske flyttat runt bland vänner och bekanta i rädsla för att bli ivägskickad.

De unga som berörs i Södertälje är inte många – i runda tal ett tjugotal individer – men de har varit hos oss i kommunen ganska lång tid. De flesta kom hösten 2015, och har alltså väntat mycket länge på att få besked kring sin asylansökan. Inte av egen förskyllan, utan på grund utdragen handläggningstid hos Migrationsverket.

Rose-Marie Jacobsson (S)

ordförande socialnämnden

Roland Håkansson (MP)

ledamot socialnämnden

Ale Friberg (V)

vice ordförande socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan