I en tid när svenska arbetsgivare skriker efter arbetskraft väljer staten att sparka ut kvalificerade arbetstagare som jobbar och betalar skatt för bagateller. Arbetskraftsinvandrare som kommit hit för att jobba blir utvisade för saker som individen själv är helt oskyldig till.
Listan på namn har blivit allt längre. Här är en handfull uppmärksammade fall:
• I Södertälje får Boris Jevtic – trots specialistkompetens och fast jobb – besked från Migrationsverket om att han ska utvisas sedan hans tidigare arbetsgivare missat att göra korrekta försäkringsinbetalningar.
Annons
• Ekonomen Syed Latif sökte och fick ett chefsjobb i Malmö. Men då han fick jobbet via jobbförmedlingstjänsten Linkedin och inte statliga Arbetsförmedlingen bestämde Myndighetssverige att han skulle utvisas efter sex år i Sverige.
Annons
• Intyget från Handelsanställdas förbund visade att Uppsalabon Mehdi Ahmadi tjänat över minimilönen i en klockbutik. Migrationsverket struntar i intyget och hävdar att han tjänat 180 kronor för lite i månaden och vill utvisa familjen.
• IT-specialisten Tayyab Shabab får besked om att han ska utvisas sedan en före detta arbetsgivare, helt utan Shababs vetskap, missat att göra en korrekt pensionsavsättning – något som ordnades senare.
• Hela familjen Shabani får utvisningsbeslut. Migrationsverkets går på att Byggnadsfacket anger att snittlönen för en byggnadsarbetare i Stockholm ska vara 32 000 kronor, och pappa Shabani som tjänade över kollektivavtalets ingångslön låg inte på den lönenivån.
Kompetensutvisningarna är utan tvekan en skamfläck – att livschanser krossas för rena bagateller.

Johanna Jönsson (C).
Bild: Mats Laggar
Annons
Politiskt var Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, tidigt ute för att Sverige skulle kunna tvätta bort denna skamfläck. Ett arbete som har gett resultat, numera är samtliga partier i riksdagen för en förändring – och man har gemensamt uppmanat regeringen att komma till skott.
Annons
Det har gått så där.
Kompetensutvisningarna är utan tvekan en skamfläck – att livschanser krossas för rena bagateller.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har påfallande ofta försatt sig i ett läge där han försvarat nuvarande absurda system – och när regeringen, mer än lovligt passiv, trots allt kom med ett eget förslag på lagändringar var de inte särskilt långtgående. Regeringen kunde sträcka sig till att Migrationsverket inte längre ska behöva återkalla uppehållstillstånd på grund av arbetsgivarens administrativa missar – men endast i de fall där arbetsgivaren själv gjort en rättelse innan Migrationsverket vidtar åtgärder.
Och i övrigt har regeringen tillsatt en utredning som ska komma med förslag för de fall där arbetsgivaren inte upptäckt felen.

Morgan Johansson (S).
Bild: Mattias Holgersson
Där stod vi. Tills en pizzabagare från Jokkmokk fick hela systemet på fall.
Irakiske Danyar Mohammed kom till Jokkmokk 2013. Efter två år på pizzerian, i juni 2015, ansökte han om att förlänga sitt arbetstillstånd. Migrationsverket konstaterade i sin granskning att hans arbetsgivare missat att den kollektivavtalade lönenivån hade höjts och att Danyar Mohammeds månadslön därför legat 460 kronor under kollektivavtalet – arbetsgivaren upptäckte detta vid en lönerevision och betalade senare retroaktivt in det felande beloppet när misstaget upptäcktes.
Annons
Annons
Sveriges radio har gjort en kortdokumentär om Danyar Mohammed: Utvisad för 460 kronor
Men Migrationsverket var obevekligt. Danyar Mohammed skulle utvisas. Och när Migrationsdomstolen tog upp ärendet blev beskedet detsamma.
Men Danyar Mohammed överklagade, med hjälp av Centrum för rättvisa, till högsta instans.
Och där i Migrationsöverdomstolen hände det – det som hela Sverige väntat på.
I sin dom konstaterar Migrationsöverdomstolen att mindre brister, som rättas till, inte får utgöra grund för utvisning.
Vidare fastslås i domen att Migrationsverkets metod att kontrollera om anställningsvillkoren är uppfyllda är fel när dessa villkor bedöms månad för månad. "Vid prövningen bör det i stället göras en bedömning av anställningsvillkoren under hela tillståndsperioden i förhållande till kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen", skriver Migrationsöverdomstolen.
Och slår sedan fast att "de grundläggande villkoren för Danyar Mohammeds arbetstillstånd har varit uppfyllda" – och att han ska beviljas en förlängning av tillstånden.
Domen kommer att bli vägledande – och det är en verklig seger.
Migrationsverket kan inte längre jaga människor som jobbar, försörjer sig och betalar skatt ut ur landet för struntsaker. Det blir äntligen ett stopp på dessa orimliga utvisningar. Och det får Morgan Johansson tugga i sig.