Annons

Annons

Annons

Migrationsverkets ålderstester håller inte måttet

Text: 

Migrationsverket. Foto: Adam Wrafter/TT

Annons

Givetvis borde ålderstester rimligen komma först i asylhanteringen, inte som nu efter att den sökande varit 2–2.5 år i Sverige.

Och visst har många ensamkommande fuskat med den egna åldern – under 18 år har du betydligt bättre livsvillkor.

Men ändå. Merparten av de ensamkommande barnen och ungdomarna har uppgett förhållandevis rätt ålder. De var 15, 16 eller 17 år när de kom. Efter att nu ha tillbringat två år i väntan på att Migrationsverket ska komma någonvart med asylutredningen har de blivit två år äldre – de är nu 17, 18 eller 19.

Annons

Problemet är att själva ålderstesterna, i regi av Migrationsverket och Rättsmedicinalverket, är riktigt tveksamma. Främst utifrån att metoden är på tok för dåligt testad. Att röntga knäleden, hade i exakta tal provats på 26 tyska pojkar i 17-årsåldern. De är alldeles för få för att vetenskapligt duga som underlag.

Annons

Dessutom. Ingen vet i dag vad de afghanska knälederna har för mognadskurva. Är de jämförbara med mognadskurvan för tyska knäleder? Det finns i dag inga fakta på hur knäleden mognar hos afghanska pojkar. Och kraftig stress ger accelererad utveckling. Det blir rättsosäkert.

Tillsammans med knäleder gäller tandröntgen i ålderstesten.

Både röntgen av knä och tand måste visa på omognad för att säkerställa att man uppger rätt ålder. Alltså inte 18 år.

Migrationsverket följer inte detta, utan nöjer sig med om en (1) röntgenundersökning som säger 18 år, då bortser man glatt från den andra.

Rättsläkaren Anna Ybo (Uppsala) skriver i Läkartidningen (09/17) att ”rättsläkarna ifråga har de facto fått en dags utbildning i medicinsk åldersbedömning och kan därför rimligen inte avgöra huruvida tandläkaren och röntgenläkaren gjort en korrekt bedömning av bilderna”.

Den metod som Migrationsverket använder är inte tillräckligt bra, vetenskapligt är det katastrofalt illa. Och de svenska ålderstesterna håller inte måttet i relation till vad som krävs inom EU.

Ingen vet i dag vad de afghanska knälederna har för mognadskurva. Är de ens jämförbara med mognadskurvan för tyska knäleder?

Annons

Annons

Ålderstest är absolut nödvändigt men kunde inte Migrationsverket bli vetenskapligare? Använda de metoder som är utarbetade i Europa? Fast dessa säger ju inget om utvecklingen hos de afghanska ungdomarna. Och därtill vet vi för lite om skillnaderna mellan ungdomarna, bara vi ser inhemskt varierar det kraftigt mellan individerna.

Försök minnas Systembolagets kampanj vi kan inte se hur gammal du är – men det kan Migrationsverket.

Anders Hammarlind

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan