Annons

Annons

Annons

Vi manifesterar för ett öppet och tolerant Södertälje

I dag klockan fem minuter i tolv är det åter dags samlas på Stora Torget för att manifestera 5i12-rörelsens budskap om öppenhet och tolerans. Bilden är från fjolårets ceremoni.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Sedan 1993 har vi årligen samlats i Södertälje på den femte december, klockan fem i tolv för att manifestera för ett öppet och tolerant samhälle, mot rasism och främlingsfientlighet, och samtidigt prisa dem som i dag skapar möten över gränser.

Så gör vi även i år. Och vi är inte ensamma. I dag den femte december är vi många som samlas landet runt för att sprida budskapet om allas lika värde.

I Södertälje vet många av våra invånare vad det innebär att behöva fly från krig och förtryck. Här vet vi effekterna av segregation.

Gemensamt över blockgränserna i Södertälje tar vi i dag tillsammans avstånd mot rasism och främlingsfientlighet och hyllar dem som framgångsrikt arbetat för ökad samhörighet i kommunen. Detta är vårt bidrag till 5i12-rörelsen. 

Annons

Annons

En rörelse som startades på ett torg för nästan 30 år sen, av en grupp unga som ville samla samhällets goda krafter och mota främlingsfientligheten som där och då växte i Härnösand i Västernorrlands län. Ett initiativ som redan ett år efter sin start fick en tragisk vändning när en av initiativtagarna – en 17-årig flicka – mördades av en ung flykting.

Händelsen fick stor medial uppmärksamhet i en tid när främlingsfientligheten ökade och hade kunnat bli en bidragande faktor till ytterligare splittring och konflikt mellan samhällsgrupper. Men ur flickans bortgång valde hennes pappa, Stig Wallin, att hämta drivkraft för att betona vikten av försoning och fortsatte därefter driva dotterns ställningstagande mot rasism. Han blev 5i12-rörelsens ledare och spred dess budskap från torget i Härnösand till EU-parlamentet i Bryssel.

I Södertälje vet många av våra invånare vad det innebär att behöva fly från krig och förtryck. Här vet vi effekterna av segregation. Här måste vi gemensamt stå upp för det samhälle som vi vill se i morgon, där rasism och främlingsfientlighet inte ges något utrymme. I ett samhälle som håller ihop ska ditt ursprung och utseende inte påverka dina framtida möjligheter i livet.

Därför samlas vi i dag, samtidigt med människor i hela Sverige, för att göra ett ställningstagande mot främlingsfientligheten och fortsätta Stig Wallins och 5i12-rörelsens arbete.

Annons

I Södertälje gör vi det för att hylla dem som dagligen stärker integrationen och som hjälper oss att bygga ett öppet och inkluderande samhälle.

Annons

Kom gärna med du också, vi samlas i år på Stora torget fem i tolv!

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Elof Hansjons (S)

kommunalråd

Marita Lärnestad (M)

oppositionsråd

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd

Staffan Norberg (V)

kommunalråd

Mats Siljebrand (L)

gruppledare

David Winerdal (KD)

gruppledare

Tage Gripenstam (C)

gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan