Annons

Annons

Annons

Södertälje

De kan vinna 5i12priset i Södertälje: "Det är en ära"

Graffitikonst, prideparad eller trygg förlossning för alla. Det är vad juryn väljer mellan till årets 5i12pris i Södertälje.

Text

Varje år delar Södertälje kommun och LT ut 5i12priset till en person, förening eller företag som arbetar för människors lika värde och för att minska motsättningar mellan olika kulturer. Priset har funnits sedan slutet av åttiotalet och instiftades i Härnösand. I Södertälje har priset delats ut sedan år 1993.

Klockan fem i tolv den femte december delas 5i12priset ut.

Under november får allmänheten nominera förslag till priset, och under slutet av månaden avgör en jury vem som får det. Den femte december klockan fem i tolv avslöjas vinnaren.

Tidigare år har priset bland annat gått till projektet Läsa för integration, nätverket Tillsammans för Södertälje och Team Favela. Förra året gick priset till Pingstkyrkan, Svenska kyrkan, Missionskyrkan och Frälsningsarmen.

Annons

Annons

I år är finalisterna BB i Södertälje, föreningen RFSL Södertälje och konstnären Rasmus Steyner Randén.

RFSL Södertälje är en av de tre finalisterna till 2017 års 5i12pris. Foto: Arkiv/Stina Lagerkvist.

– Det känns väldigt ärofyllt, men jag har en ständig känsla av att vara felplacerad. Eftersom det är vita män som jag som är rasistiska kan det kännas lite svårt att ta till mig äran. Samtidigt är jag ju väldigt stolt. Det skulle betyda mycket att vinna, för det skulle bevisa att mitt sätt att bekämpa rasism fungerar, säger Rasmus Steyner Randén.

"Jag brukar använda samma taktik som på dagisbarn när jag försöker vända rasister. Det fungerar inte att skälla på ett barn som vill ha alla leksaker för sig själv. Då blir det ledset och lyssnar inte. Men om jag pratar försiktigt med det och föreslår att det skulle vara roligt att leka tillsammans med de andra barnen, så brukar de ge med sig", säger konstnären Rasmus Steyner Randén som är nominerad till 5i12priset i Södertälje.

Bild: Nellie Pilsetnek

Även BB Södertälje är stolta över att vara nominerade.

– Vi är jätteglada för det! Vi tycker att det är ett fantastiskt pris och det är otroligt hedrande att vara omnämnda i antirasism-sammanhang. Det är viktigt för oss att kvinnor som inte talar svenska får samma möjligheter till en trygg och säker förlossning. Det skulle vara en ära att vinna. Det skulle vara en bekräftelse på att vi gör något bra och viktigt, och vara betydelsefullt för både personalen och familjerna som kommer till oss, säger Maria Hedström som är chefbarnmorska för BB Södertälje.

Annons

LT har förgäves sökt RFSL Södertälje.

Den femte december kanske BB Södertälje prisas för sitt arbete för en jämlik förlossning. Så här ser det ut i en av deras nya lokaler. Foto: Stina Lagerkvist.

Annons

Därför är finalisterna nominerade till 5i12priset:

BB Södertälje

"För sitt aktiva och målmedvetna arbete med att alla ska känna sig välkomna och trygga på förlossningen. Bland annat genom förlossningsföreläsningar på olika språk och med så kallade kulturtolksdoulor."

RFSL Södertälje

"Föreningen genomförde på försommaren det första pride-tåget någonsin i Södertälje. Det blev en succé med nästan 900 personer i tåget. De följer i mycket stor utsträckning 5i12:s anda om tolerans och respekt."

Läs mer om RFSL i Södertälje här.

Rasmus Steyner Randén

"Rasmus konst förmedlar budskapet att "alla kan välja att inte hata". Han har också, i artiklar i LT och i sin uppmärksammade Facebook-film, uppmanat sina medmänniskor att våga ifrågasätta när de hör någon rasistisk eller sexistisk kommentar."

Läs en ledare om 5i12priset här: Låt värmen sprida sig i 5i12-pristagarnas anda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan