Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Flera skådespelare från Södertälje deltar i uppropet #tystnadtagning

Nästan femhundra svenska skådespelare har samlats i ett upprop med anonyma vittnesmål om grova kränkningar och sexuella övergrepp som de har fått utstå. Bland de som skrivit under finns bland andra Södertäljeskådespelarna Marina Nyström och Johanna Thor, Rebecca Hemse från Järna och Maja Embrink från Mölnbo.

Bildmontage. Foto TT och LT.

Annons

I uppropet i Svenska Dagbladet kräver skådespelarna bland annat att arbetsgivare slutar att skydda och anställa förövare samt nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld.

"Regissörer, ni har misslyckats. Producenter, ni har misslyckats. Produktionsbolag, ni har misslyckats. Teaterchefer, ni har misslyckats. Politiker, ni har misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen", skriver de bland annat.

Flera anonyma berättelser i tidningen kretsar kring kränkningar och övergrepp.

”Jag skulle spela in en kärleksscen med det ’manliga geniet’. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig." lyder en av berättelserna.

Annons

Annons

”Jag var på en inspelning där den manliga stjärnan betedde sig så vidrigt mot alla kvinnor, och speciellt de i beroendeposition, mask- och kostymassistenter, att bolaget fick anställa ett förkläde för att hela tiden vakta honom.” lyder en annan.

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”, lyder en tredje.

Bland vittnesmålen finns flera berättelser om ännu grövre övergrepp. Skådespelare har också vittnat om händelser som har utspelat sig när de ännu varit i tonåren.

Bland de 456 namnen som står bakom uppropet i Svenska Dagbladet finns skådespelare som Marie Göranzon, Lena Endre, Eva Röse, Mia Skäringer, Helena Bergström, Alexandra Rapaport och Marie Robertson – kända namn som har varit i branschen under lång tid.

Undertecknarna vill inte svara på ytterligare frågor om uppropet, skriver de själva.

"Vi pratar med en röst och kommer inte kommentera innehållet i artikeln vidare. Ett nej är ett nej – respektera det!".

Mer läsning, för pluskunder: Nytt nätverk lyfter varandra – för att ge jämställdhetsfrågor i Södertälje större tyngd

Efter uppropet i Svenska Dagbladet säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT att hon ska kalla till sig chefer för Dramaten, Riksteatern och Kungliga Operan.

Annons

– Det första jag kommer att göra i morgon bitti (torsdag) är att kalla till mig cheferna för Dramaten och operan men också Riksteatern, för att av dem få höra dels vad de har gjort under de senaste veckorna, dels vad de tänker göra. Därför att den tystnadskultur som uppenbarligen råder, och som skapar förutsättningar för att det här bara fortsätter och fortsätter, den har ju ledningen ett stort ansvar för. Vi måste nu gå från en hashtagg till konkret förändring, säger Alice Bah Kuhnke i SVT Aktuellt.

Annons

– Hur ska de komma tillrätta med sina problem på sina scener? Hur ska de komma tillrätta med alla de frilansare, alla de utsatta, alla de som inte vågar berätta eller till och med de som har berättat men ändå har ledningen inte agerat. Det är helt sjukt att det här bara fortgår, säger Bah Kuhnke till SVT.

Skådespelaren Grete Havnesköld som tillsammans med Johanna Thor driver projektet Livet Bitch! i Södertälje skriver på facebook:

"Skådespelarbranschen har alltid varit vidrig och sexistisk. Har aldrig känt mig hemma i en värld där manliga genier får härja fritt med vad som helst. Jag har känt mig sexuellt ofredad, begränsad och nedvärderad på grund av den patriarkala och ordningen (...)

#MeToo har äntligen nått hela vägen till skådespelerskornas vittnesmål! Är också stolt och oändligt lycklig över att få driva ett projekt som Livet Bitch där unga tjejers första möte med teatern och konsten är fritt från patriarkalt förtryck och manliga "genier" som tafsar och äcklar sig. Det är helt omöjligt att utvecklas som skådespelare eller skapa i en sexistisk förtryckande miljö. Systerskapet tar snart över världen! Och skådespelarbranschen!"

Annons

För pluskunder: Teaterprojektet Livet Bitch! förändrar unga Södertäljetjejers liv: "Jag har lärt mig att tjejer äger!"

► Så får du tillgång till Plus på LT.se – prova för endast 1 krona

Annons

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!


(TT)

.


Monika Nilsson Lysell

08-550 921 71
monika.nilsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan