Annons

Annons

Annons

Det välkomnande Sverige har stängt dörren

I mars 2011 slöt statsmister Fredrik Reinfeldt (M) och den dåvarande Alliansregeringen överenskommelse om migrationspolitiken med Miljöpartiet, där Maria Wetterstrand (i bakgrunden) var språkrör.

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Nye moderatledaren Ulf Kristersson har varit ovanligt tydlig när han talat om flyktingar och integration. Vi har varit naiva, det fick bli som det blir, vi har varit principlösa, ogenomtänkta och inget är lättare än att vara klok med facit i hand.

Flyktingpolitiken har sedan 2011, signerad statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Miljöpartiet, inneburit att signalerna från Stockholm till världens krigsområdena blivit: I Sverige är man välkommen.

När dåvarande integrationsministern Tobias Billström (M) vid ett tillfälle yppade att vi borde också kunna säga volym tog det eld. Finns det någon minister som blivit så schavotterad? Men även socialdemokratins Stefan Löfven (S) var inne på exakt samma spår. Budskapet var tydligt, om flyktingarna och integrationen pratar vi verkligen inte. Löfven stod så sent som i september 2015 och sa att vi bygger inga murar.

Annons

Annons

23 000 ensamkommande yngre flyktingar gick från Afghanistan hit upp. De hade förstås hörsammat de goda tonerna från Sverige. De visste att barn fick bra villkor – och det var både vuxna och barn som gick hela vägen.

De gick från Iran och Pakistan. När de började gå 2014–2015 var väntetiden för asyl betydligt kortare än det som blev. I dag är väntetiden ofta över två år. Och många som kom hit som barn är numera vuxna. Och då får de också betydligt mycket hårdare villkor för att bli bejakade som i behov av skydd.

M var 16 år då han bröt upp från Iran. Hörde att landet Sverige välkomnade och att han skulle få gå i skola, vilket han ville. Tillvaron i Iran var hårdhänt. Efter ytterligare en kontrovers med sin far gick han hela vägen till Sverige. Väl här fick han gå i den efterlängtade skolan.

Många som kom hit som barn är numera vuxna. Och då får de också betydligt mycket hårdare villkor

Den asylprövning vi har är omständlig, pompös och högtravande. Därav fick M vänta tills han slutligen kom till Migrationsverket. Några få veckor före sin 18-årsdag skrev verket upp hans ålder till sannolikt 18 år. Han fick inte bo kvar. Och skolgången försvann. Att vilja gå i skolan är inget skäl till asyl.

M hade missförstått signalerna från Stockholm, det välkomnade öppna samhället hade stängt dörren och det han hade hört var redan historia. De naiva som styrde i Sverige hade lämnat in. Reinfeldt hade avgått. Vindflöjeln Löfven hade vänt tvärtom. Murar byggdes snabbt och alla de tiotusentals som, bokstavligen, gått från Afghanistans grannländer upp till Sverige fann att dörren drogs igen.

Annons

Annons

Afghanska ungdomar som mest växt upp i grannländerna ska förpassas hem. Kosta vad det vill. 50 procent ska tvingas ”hem”. Många är förvirrade över hur snabbt den svenska vinden vände. Från öppna era hjärtan till kom inte hit.

Den svenska flykting och integrationspolitiken har varit naiv och – visst är det så – inget är lättare än att vara klok med facit hand.

Men vi har lurat hit dem, det är ett av grundproblemen. Migrationsverket ett annat.

Anders Hammarlind


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan