Annons

Annons

Annons

Södertälje

Ville resa utan biljett – resan till Vagnhärad kostade 4 300 kronor

En tågresa mellan Södertälje och Vagnhärad kostar som mest 48 kronor för en 19-åring. För en 19-årig ung man från Södertälje kostar resan minst 4 300 kronor när allt räknats ihop.

Järnvägen mellan Södertälje och Vagnhärad-Nyköping bjuder på vackra vyer – för den som löst biljett och inte försöker gömma sig på toaletten.

Bild: Jan Ernheimer

Anledningen var att han inte betalade för sig – och betedde sig illa när tågpersonalen konfronterade honom.

Enligt vad tågvärden senare berättade vid Nyköpings tingsrätt klev 19-åringen på tåget i Södertälje en februaridag 2017. Tågvärden hade gott minne för ansikten och hittade inte 19-åringen när hon gick igenom tåget.

Annons

Annons

Det visade sig att 19-åringen använt sig av ett knep lika gammalt som första gången en toalett installerades i en järnvägsvagn på 1800-talet; han gömde sig inne på toaletten i tron att tågvärden skulle låta sig luras och han därmed skulle kunna åka gratis.

Eftersom det är ett gammalt knep så fungerar det ofta väldigt dåligt. Så gjorde det även i det här fallet och tågvärden bad den som var inne på toaletten komma ut.

När 19-åringen kom ut visade det sig att han inte hade biljett och inte ville köpa biljett och en diskussion utbröt. 19-åringen tvingades stiga av tåget i Vagnhärad och i samband med avstigningen avslutade 19-åringen diskussionen med att spotta på tågvärden.

Han polisanmäldes för ofredande.

I polisförhör innan rättegången vid Nyköpings tingsrätt erkände han att han spottat, men hävdade att det var tuggummi och inte saliv.

Nyköpings tingsrätt dömde honom som skyldig till ofredande. Straffet blev 50 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 500 kronor. Till det kom avgiften till brottsofferfonden som utgår enligt lag; 800 kronor. Dessutom dömdes han att betala skadestånd till tågvärden; 1 000 kronor.

Alltsammans kostade honom 4 300 kronor.

Det framgår inte av domen från Nyköpings tingsrätt om 19-åringen också betalat kontrollavgift om 1200 kronor till SJ för att han reste utan biljett. I så fall kostar fuskåkandet honom 5 500 kronor allt som allt.

Annons


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan