Annons

Annons

Annons

Järnas hemtjänst kör över sina brukare

Utan att berätta för brukaren förlängde hemtjänsten middagsvilan till hela tre timmar.

Bild: Tomas Karlsson

Som rullstolsburen reumatiker är jag beroende av hemtjänsten för att ta mig i och ur sängen. Detta har under längre tid följt ett väl inarbetat schema med uppstigning, middagsvila samt sänggående.

Middagsvilan har hittills varit planerad till cirka 1,5 timma, och har med vissa toleranser fungerat väl, tills plötsligt ingen kommer och hjälper mig upp. Slog till slut på trygghetslarmet i tron att jag blivit bortglömd, men fick beskedet att uppstigningen blivit omplanerad och framflyttad med en timme och en kvart.

Annons

För dig som är pluskund [+]: Hemtjänsten bytte schema för Enar, 74, – utan att säga det: "Sa att jag skulle sova en och en halv timme till"

Annons

Detta innebär att middagsvilan plötsligt blir nästan tre timmar lång – utan att jag som brukare blivit vidtalad i förväg. Efter ytterligare en omplanering, även den utan kontakt med brukaren, har middagsvilan reducerats till två timmar i stället för ursprungliga en och en halv timme.

Är det ledningens policy att undvika dialog med brukarna?

En åtgärd som troligen skulle minska förseningarna i det schemalagda arbetet kunde vara att ha en patrull som enbart tar hand om trygghetslarm.

Har vid upprepade tillfällen försökt nå den ansvariga per telefon. Någon vänlig person svarar och ber att vederbörande får ringa upp, vilket ännu aldrig inträffat.

Den operativa personalen gör generellt sett ett mycket gott arbete, men stress och frustration lyser igenom när de genom olika improvisationer måste försöka reda ut planeringsmissar som drabbar brukarna.

Läs också [+]: Hemtjänstchefen i Järna: "Vi byter aldrig scheman utan att föra dialog med brukare"

En åtgärd som troligen skulle minska förseningarna i det schemalagda arbetet kunde vara att ha en patrull som enbart tar hand om trygghetslarm. Finns inga larm att hantera kan den patrullen gå in och stötta där förseningar uppstått i det schemalagda arbetet.

Enar Gustavsson


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan