Annons

Annons

Annons

Så mycket betalar Södertälje kommun för hemtjänst – stora skillnader i landet

Hemtjänsten i Södertälje kostar mindre än hälften så mycket som för kommunen som betalar mest i Sverige för hemtjänst.
– Det kan handla om att man beviljar olika mycket hemtjänst och olika mycket insatser, säger Maria Price på Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA.

I Södertälje betalade kommunen år 2016 66 758 kronor per invånare över 80 år för hemtjänsten enligt statistik från Kolada sammanställd av nyhetsbyrån Siren. 150 000 kronor per invånare över 80 år kostade hemtjänsten i Härjedalen 2016. I Skinnskatteberg i Västmanland betalade kommunen allra minst bland landets kommuner för hemtjänst, 30 960 kronor.

– Det kan handla om att man beviljar olika mycket hemtjänst och olika mycket insatser, säger Maria Price, tillförordnad kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), till Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Annons

I Nykvarn kostade hemtjänsten 2016 65 520 kronor per invånare över 80 år.

En annan faktor som ger skillnader i kostnaden är utförandet.

– Hur effektiv bemanningsplanering och ruttplanering man har påverkar. Lägger man mycket tid på transporter till brukaren, så kommer det att kosta mer. Det handlar om att hemtjänstmedarbetarna ska vara så stor andel av sin arbetstid som möjligt hos hemtjänsttagaren. Där vet vi att det finns väldigt stora variationer mellan kommunerna, fortsätter Maria Price.

En tredje faktor är de naturliga förutsättningarna i kommunen, till exempel andelen äldre i kommunen eller om kommunen har ansvar för hemsjukvård. I Sverige var kostnaden i snitt 77.600 kronor per invånare 80 år och över 2016, en ökning jämfört med föregående år då kostnaden låg på 76.000 kronor. Majoriteten av de som får hemtjänst är 80 år eller äldre.


Sara Kvarnström

08-550 921 44
sara.kvarnstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan