Annons

Annons

Annons

Mittenpartierna och klyftorna i samhället

Centerpartiledaren Anne Lööf i samtal med Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Välkomna bland jämlikhetens förespråkare, Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). Med intresse har jag tagit del av några av era tal på senare tid – och av huvudinnehållet i era partiers motioner om statens budget. Bra att också ni har upptäckt klyftorna, de stora skillnaderna i levnadsvillkor i det svenska samhället.

Villkoren i arbetslivet har avgörande betydelse för jämlikheten.

Vi har och har haft en underklass på arbetsmarknaden i långa tider, och den har växt oroväckande på senare år. Denna underklass omfattar inte bara nyanlända, även om den gruppen dominerar och växer.

Annons

Det är dock ingen bra lösning att nyanlända bara får ett enkelt jobb till låg lön. Klyftorna – klasskillnaderna – blir kvar i alla fall. Man kommer inte automatiskt vidare från lågbetalda jobb till jobb med bättre arbetsvillkor.

Annons

Det är inte ”enkla jobb” med låga kvalifikationskrav som blir tillgängliga i morgondagens arbetsliv i någon större utsträckning. I stället blir de kvalificerade arbetsuppgifterna fler och fler.

Jan Björklund har sagt att alla måste kunna utnyttja ”sin fulla potential”. Jag instämmer helt och fullt. Då räcker det inte med att dela ut ”enkla jobb”. Det gäller att förena utbildning, praktik, arbetsförmedling, rehabilitering, vägledning och andra insatser på ett genomtänkt sätt. Var och en ska ges god möjlighet att söka sig en väg att komma till sin rätt i arbetslivet.

Intressant nog innebär Alliansens förslag om ”inträdesjobb” inte bara sänkta ingångslöner. Det innehåller också ett moment av utbildning. Jag tolkar det som tecken på en ny insikt hos de borgerliga, även om det är ett lite tafatt försök. Precis som det är viktigt att de fackliga organisationerna inser att man bör kunna minska arbetsgivarnas lönekostnader under etableringstiden. Fakta som kan öppna dörren för en konstruktiv dialog över blockgränsen?

Arbetslösa nyanlända eller yngre än 23 år utan gymnasieexamen ska enligt förslaget om ”inträdesjobb” kunna anställas i högst tre år till en lön som är 70 procent av avtalens ingångslöner. 30 procent av arbetstiden ska vara utbildning, där man kan ”lära sig jobbet”. Arbetsgivaren ska slippa betala arbetsgivaravgifter under tiden.

Men att ”lära sig” det ”enkla jobbet” är ett alldeles för begränsat mål – alla måste få chansen att lära sig mer än detta. De som skulle bli aktuella för ”inträdesjobb” saknar ju gymnasieutbildning, de måste ges chansen att bygga på sina kunskaper åtminstone till den nivån.

Annons

Annons

Bästa sättet för en nyanländ är att växa in i det svenska samhället och arbetslivet är att varva jobb och praktik med skolutbildning, det är jag övertygad om. Inte minst för att lära sig svenska språket. Vissa delar av veckan på skolbänken, vissa delar på jobbet. Med en del av utbildningen arbetsplatsförlagd, en del i skolan.

Men att ”lära sig” det ”enkla jobbet” är ett alldeles för begränsat mål – alla måste få chansen att lära sig mer än detta.

LO:s förslag till ”utbildningsjobb” för att stödja arbetslösa vuxna som har grundläggande men bristfällig utbildning vore något att bygga på. Förslaget förhandlas nu med arbetsgivarna. Trepartsavtal mellan staten, arbetsgivarna och facket ska tillförsäkra den enskilde både reguljärt arbete och utbildning.

Centerpartiet och Liberalerna gör rätt analys av situationen, men föreslår fel åtgärder. Stora grupper riskerar fastna i låglöneträsk med otrygga livsvillkor. Det kan rentav göra en växande grupp arbetande fattiga till bidragsberoende om de inte kan leva på sin lön.

En god lösning måste bygga på att varje människa har rätt till generösa stöd för att komma till sin rätt, på rätt plats, i arbetslivet. Det kan bli en stor tillgång för landet. Och det kan gradvis minska klyftorna och leda till goda steg i riktning mot jämlikhet.

Bosse Elmgren

socialdemokrat, Södertälje


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan