Annons

Annons

Annons

Löneskillnaderna i Stockholms län störst i Sverige: "Gapet är oacceptabelt stort"

Skillnaden mellan män och kvinnors löner är betydligt större i Stockholms län än genomsnittet i Sverige i stort skriver LO i sin årliga lönerapport.

För första gången sen 2007-2008 ökar lönerna mer för kvinnor än för män skriver LO i sin årliga lönerapport som undersökt löneläge 2015-2016. I Stockholmsområdet är gapet mellan män och kvinnors löner ändå betydligt större än i resten av Sverige. Här tjänar män i genomsnitt 5 800 kronor mer i månaden än kvinnor, i Sverige är snittet 4 600 kronor.

– Att kvinnornas löner äntligen ökar mer än männens är naturligtvis glädjande. Ett enträget fackligt avtals- ochopinionsarbete börjar äntligen ge resultat. Men lönegapet är fortfarande oacceptabelt stort och vi måste fortsätta driva på högre löner för kvinnor, säger Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Annons

Annons

Rapporten visar också att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har legat stilla de senaste åren och att trenden där tjänstemännen drar ifrån är bruten. Även hä rär lönegapet störst i Stockholm jämfört med övriga Sverige. Här ligger medellönen för tjänstemän på 42 100 kronor och för arbetare på 24 500 kronor, en löneskillnad på 17 600 kronor.


Sara Kvarnström

08-550 921 44
sara.kvarnstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan