Annons

Annons

Annons

Sverige behöver en Människoombudsman

Migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Bild: Erik Simander/TT

Efter att läst om den 106-åriga afghanska kvinna, Bibikhal Uzbek, som efter en mycket strapatsrik flykt äntligen nådde det Sverige som hon trodde var ett öppet land med mänskliga rättigheter av alla slag, men som nu utvisas, inser man att det behövs en Människoombudsman (MO) i Sverige.

Migrationsverket ansåg bland annat att eftersom alla i hennes by var hotade av talibanerna så hade hon inget individuellt skyddsbehov, vilket krävs enligt lagen. Man tror att man drömmer när man läser sådant – i Sverige – skrivet av en statlig myndighet!

Annons

Annons

Men som myndighet måste de följa lagarna och migrationsministern Heléne Fritzon (S) får tydligen inte göra någonting för då blir det ministerstyre.

Vi har Konsumentombudsman, Jämställdhetsombudsman, Diskrimineringsombudsman och Barnombudsman – men ingen trodde väl att Sverige, stolta över värnandet av mänskliga rättigheter, skulle behöva en MO? Behovet är stort och akut.

Vi har på sistone läst om så många tokigheter där personer som integrerats och jobbat flera år i Sverige ska utvisas på grund av att en arbetsgivare missat någon försäkring – eller ännu värre på grund av att personen inte tagit ut sin semester. Men givetvis skulle en MO också kunna gå in i fall som gäller svenska medborgare om behovet skulle finnas. En MO borde kunna fungera liknande DO, med rätt att gå in och överlägga med myndigheter vid uppenbara brott mot mänskliga rättigheter.

Ingen trodde väl att Sverige, stolta över värnandet av mänskliga rättigheter, skulle behöva en MO? Behovet är stort och akut.

Risken är stor att det produceras en film om 106-åringen, världens äldsta flykting, och hennes dramatiska resa till Sverige och vad som hände henne här – vilket vore ytterligare en spik i kistan vad gäller Sverigebilden utomlands.

Annons

I ett land som vill fortsätta vara känt för att hålla mänskliga rättigheter högt så tycker jag att en MO borde ha en rättmätig plats – om regering och riksdag vågar? Ibland svänger pendeln väl långt när man byter riktning, som till exempel i migrationspolitiken efter hösten 2015, och nu känns det som att den svängt till en plats där jag tror att många med mig inte vill att Sverige ska vara.

Lars


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan