Annons

Annons

Annons

Socialdemokraterna behöver visa vilja kring äldreomsorgen

En av kommunens hemtjänstutförare, Ersta hemtjänst, slutar nu med sin verksamhet i Södertälje.

Bild: Pontus Lundahl/TT

I LT har vi kunnat läsa om Södertäljes jumboplats i Sverige vad gäller antalet platser i äldreboende samtidigt med den lägsta ersättningen i landet till hemtjänsten.

Läs även: Nya siffror: Skyhög väntetid för plats på äldreboenden – Södertälje långt över rikssnittet

Uteblivna satsningar får konsekvenser som långa köer och avslag till äldreboende.

Annons

Ett annat aktuellt exempel är hemtjänsten där nu en välrenommerad och icke vinstdrivande aktör, som Ersta Diakoni, kastar in handduken. Anledning: Det går inte att driva verksamheten med kvalité för ersättningen är för låg.

Annons

För dig som är pluskund [+]: Därför lägger Ersta hemtjänst ner i Södertälje: "Kommunen gör det omöjligt för oss"

Det absurda är att Ersta är just den typen av icke vinstdrivande aktör som de rödgröna slagit på trumman för i debatten om vinster i välfärden – för övrigt den enda aktören av den typen i Södertälje.

Minst sagt förvånande är att Socialdemokraterna i Södertälje som i praktiken haft obruten makt i betydligt mer än 50 år, inte har åstadkommit bättre.

Resultatet är att cirka 200 ”brukare” nu kastas in ett hemtjänstlotteri, utan några som helst garantier. Det är äldre som aktivt valt den typen av goda omsorg som Ersta erbjuder som nu drabbas.

Allra jobbigast blir det för de med någon typ av demens som har behov av kontinuitet och få personer omkring sig. Att kommunens högst ansvariga tjänsteman, Lenita Granlund, bagatelliserar hela den uppkomna problematiken är sällsynt känslokallt i sammanhanget.

För våra pluskunder [+]: Kommunen om hemtjänstnedläggningen: "Gott om tid att hitta en lösning"

Annons

Annons

Minst sagt förvånande är att Socialdemokraterna i Södertälje som i praktiken haft obruten makt i betydligt mer än 50 år, inte har åstadkommit bättre.

Tag nu chansen och visa lite politisk vilja! Lös situationen med Ersta på ett sätt som inte i första hand drabbar de äldre. Sedan behöver satsningarna på äldreomsorgen ökas kraftfullt över tid.

Jag väntar på svar från det rödgröna styret!

Björn Brunnberg


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan