Annons

Annons

Annons

Södertälje

TV: Skrattfest när virtual reality testas inom äldrevården i Södertälje: ”Helt sanslöst alltså!”

Film Stockholm testade sitt vr-projekt inom Södertäljes äldrevård för att undersöka om tekniken kan bidra till ökat välmående.

Inbäddat innehåll

*Filmen ovan är gjord av Film Stockholm.

Annons

Klippet ovan visar reaktionerna från virtual reality-testarna i Södertälje av Film Stockholm vid Stockholms läns landstings kulturförvaltning, där specialproducerade 360-filmer visades för äldre. Projektet är ett samarbete med Kultur365 vid Södertälje kommun.

Annons

Tekniken kan förhoppningsvis användas för att bidra till bättre livskvalitet för personer med begränsade möjligheter att lämna vårdmiljön, skriver Film Stockholm i ett pressmeddelande.

– Testerna har medfört förvånansvärt goda resultat, inte bara i form av skratt och glada tillrop under själva vr-upplevelsen, utan även i efterföljande diskussioner kring innehållet och upplevelsen, säger Joakim Blendulf som är chef för Film Stockholm.

Virtual reality har testats inom äldrevården tidigare, men denna gång var flera av filmerna producerade på speciella platser i närmiljön – med de äldres behov i åtanke.

Några filmer spelades in vid Stendörrens naturreservat och Torekällbärget, andra erbjöd virituella besök på Skansen, Fjärilshuset och Aquaria.

– Kulturupplevelser bidrar till delaktighet och delaktighet bidrar till välbefinnande. Därför är virtual reality ett nytt, intressant begrepp inom äldreomsorgen, säger Eva Bergqvist som är chef för kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

10 tester på totalt 37 äldre har genomförts hittills och under hösten 2017 planeras fler tester. Fler kommuner i Stockholms län har visat intresse för projektet.


Erik Avebäck

08 550 921 63
erik.aveback@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan