Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Är kristna värderingar onödiga 2017?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I september är det kyrkoval.

Bild: Marcus Lindblad / SVD / TT

Annons

Realistpartiet ställer upp i kyrkovalet den 17 september för första gången. Vi har gått ut med att vi står upp för kristna värderingar och traditioner.

Detta har genererat en mängd kritik och frågor. En insändarskribent hävdar att vi är ett onödigt parti då vi ”fejkar” vårt engagemang i kyrkan för att värva röster. Att vi dessutom i ett helt orelaterat sammanhang säger oss vara emot hänsyn till Sharialagar inom det svenska rättsväsendet målas också upp som ett populistiskt sätt att värva röster på då vi har många kristna grupper i Södertälje som kan hålla med oss om detta.

Insändaren om att vi är ”onödiga” grundas främst på att det redan finns partier som tar upp problemen med misslyckad integration, samt att polisen står handfallen inom flera juridiska områden – ungdomar som begår brott släpps ut samma dag och tappar helt respekten för polis och övrig blåsljuspersonal, vilket leder till att man i stort sett riskfritt kan kasta sten på dessa och kalla dem för vad man vill utan påföljd i de flesta fallen.

Annons

Annons

Om nu flera partier lyfter dessa frågor och vi därigenom är onödiga skulle man önska att det hände något på riktigt, inte bara en massa tomt prat från diverse i mitt tycke då ännu mer ”onödiga” partier.

Att våra högtidsdagar som jul och påsk är kristna högtider och traditioner vet givetvis de flesta. Men insändarskribenten ville ha en mer specifik motivering till vad vi menade med att vi står för kristna värderingar och traditioner. Utan att behöva gå in i en ”jämföra storlek på korset”-diskussion om vilket av partierna som ställer upp i kyrkovalet som har mest och bäst kristna värderingar, så kan jag endast redovisa för hur jag ser på mitt eget deltagande i kyrkovalet.

Personligen anser jag inte att politik och religion hör ihop, men nu har vi ett system med fria val inom kyrkan, vilket är ett bevis på demokrati. Våra medlemmar och vårt parti har lika stor rätt och skyldighet att vara representerade inom kyrkofullmäktige som inom kommunfullmäktige.

Personligen anser jag inte att politik och religion hör ihop, men nu har vi ett system med fria val inom kyrkan, vilket är ett bevis på demokrati.

Kristna värderingar har i mina ögon utvecklats genom århundraden till det som vi har i dag – demokrati med fria val, män och kvinnors jämlikhet, medborgarnas rättigheter och skyldigheter. Barns rättigheter och förbud mot barnäktenskap, även kvinnliga präster och en öppen kyrka oavsett sexuell läggning.

Annons

Majoriteten av det som i dag kallas för ”Den fria världen” är kristen. Detta är för mig kristna värderingar och traditioner. Är det onödigt? Nej. Att stå upp för människors önskemål om att få leva i ett tryggt, demokratiskt och fritt samhälle känns inte ett dugg onödigt!

Annons

I ett Sverige där salafister (extrem tolkning av Islam) bygger moskéer sponsrade av Qatar, tillåts att bjuda in hatpredikanter för att sprida antidemokratiska idéer samt det förekommer antisemitism och hat mot kristna. Ett Sverige där de kristna som flytt från just detta kan tvingas dela asylboende med folk som sympatiserar med IS. Ett Sverige som tar emot hemvändande IS-krigare. Ett Sverige som vägrar erkänna Turkiets folkmord på kristna (Seyfo 1915).

I just detta Sverige behövs kyrkan mer än någonsin för att stå upp för sina kristna systrar och bröder. Är helt övertygad om att många Södertäljebor delar den uppfattningen.

Joakim Granberg

partiledare, Realistpartiet


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan