Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Rekordhög brist på arbetskraft: "IT- och byggföretag i Stockholm har stora problem"

Arbetskraftsbristen är den högsta på tio år samtidigt som konjunkturen är starkare än normalt.

Bristen på programmerare är stor. Förenklade regler för arbetskraftsinvandring är en åtgärd som Andreas Hatzigeorgiou föreslår.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Detta visar en rapport från Stockholms Handelskammare.

– Företagen i Stockholm fortsätter att anställa och hushållen är optimistiska. IT-branschen utvecklas väldigt väl. Stockholmsekonomins akilleshäl är arbetskraftsbristen som är den högsta på hela tio år. Inte minst IT- och byggföretag i Stockholm har stora problem att hitta rätt arbetskraft, säger Andreas Hatzigeorgiou, som är chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Annons

Annons

Rapporten visar också att konjunkturindikatorn i Stockholm har stärkts med 2,9 enheter under det andra kvartalet och befinner sig på 106,2. Majoriteten av delbranscherna i näringslivet fortsätter utvecklas bättre än normalt.

Andreas Hatzigeorgiou säger att kombinationen mellan den ekonomiska aktiviteten och befolkningsökningen ligger bakom behovet av arbetskraft samt att det krävs åtgärder.

– Kompetensförsörjningen måste säkras genom bättre möjligheter att locka främst programmerartalanger till regionen, vilket kan uppnås genom att förenkla reglerna för arbetskraftsinvandring. Vi måste investera mer i fler bostäder och bygga Östlig förbindelse samt påbörja planering av nya tunnelbaneprojekt, säger han.


Erik Avebäck

08 550 921 63
erik.aveback@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan