Annons

Annons

Annons

Kanske var nazisternas attack vad som krävs

Demonstranterna på Mynttorget i Stockholm attackerades på tisdagskvällen av en grupp som beskrivs som nazister.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Generellt sett så har det under det senaste året skett en fortsatt försämring av säkerhetsläget i Afghanistan". Så beskriver Migrationsverket den aktuella situationen i det krigshärjade landet i sin senaste lägesanalys, som kom i somras.

Verket pekar på att det finns skillnader inom landet – i vissa delar är det illa, i andra värre.

Lägesanalysen konstaterar dessutom att en redan komplex situation, med bland andra Islamiska staten och talibaner, nu riskerar att förvärras när fler aktörer blandar sig i: "Under det senaste året har det exempelvis kommit allt fler rapporter om en ökad inblandning i konflikten av regionala aktörer som Ryssland och Iran", och vidare "Risken finns för ett gryende proxykrig i Afghanistan mellan externa aktörer med skilda intressen och agendor i landet".

Annons

Annons

Till detta kan läggas att svenska utrikesdepartementet sedan länge avråder från att resa till Afghanistan.

Utvecklingen har fått Tyskland att omedelbart stoppa utvisningar till Afghanistan. Sverige fortsätter att skicka tillbaka människor till landet, vilket när det handlar om Afghanistan framför allt rör ensamkommande barn och ungdomar.

Just dessa använder nu sin demokratiska rättighet. På Mynttorget utanför riksdagshuset i Stockholm har ensamkommande ungdomar sökt och fått demonstrationstillstånd. Deras krav – ett omedelbart stopp av utvisningarna från Sverige.

Reaktionen på nazistattacken har inte låtit vänta på sig – och då inte bara i form av fördömanden och polisspaning. Nej, alltfler ansluter sig nu till demonstranterna.

När demonstrationen inleddes nu i veckan var ett hundratal ungdomar på plats. På tisdagskvällen attackerades demonstrationen av en grupp som beskrivs som nazister. Tre personer skadades i attacken.

Reaktionen på nazistattacken har inte låtit vänta på sig – och då inte bara i form av fördömanden och polisspaning. Nej, alltfler ansluter sig nu till demonstranterna. Från hela landet strömmar människor till – och då inte endast ensamkommande afghaner – som vill protestera mot den svenska hållningen.

Det behövs. Sverige bör omedelbart införa ett stopp för utvisningar till Afghanistan – och införa en generell amnesti för de ensamkommande som kommit hit. Låt dem stanna.


Tomas Karlsson

08-550 921 33
tomas.karlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan